Ružové víno v posledných rokoch stále viac naberá na popularite. Krásna bledoružová farba, ktorou oplýva, dokonale odráža jeho chuť: je jemné, svieže, nasladlé a skvele doplní takmer každý pokrm. Rosé víno v sebe spája šťavnatosť a čerstvosť bieleho vína spolu s tónmi červeného ovocia, ktoré sú známe z červeného vína; predstavuje to najlepšie z oboch jeho známejších súrodencov.
#ShowMore#
Viete, ako vlastne ružové víno vzniká? Proces je podobný ako pri červenom víne, no červené alebo modré hrozno, ktoré sa na jeho výrobu používa, sa spracúva len veľmi šetrne. Modré hrozno sa jemne namelie, následne sa nechá macerovať len niekoľko hodín, takže do hroznovej šťavy prenikne iba potrebné minimum farby z hroznových šupiek. Nasleduje lisovanie a fermentácia, ktorá na rozdiel od červeného vína prebieha bez kontaktu so šupami.
Čo sa odrôd týka, v súčasnosti ich nájdete naozaj neúrekom. Je to spôsobené tým, že rôzne vinárske oblasti experimentujú použitím rôznych odrôd hrozna, čím si vytvárajú svoje unikátne rosé víno. Aj pri ružových vínach nájdete klasické označenie cukornatosti, no najviac prírodných chutí a vôní objavíte pri suchých vínach bez zvyškového cukru.
Na rozdiel od červeného, rosé víno nezreje. Preto sa pije vždy čerstvé, a to maximálne dva až tri roky staré. Pred konzumáciou treba v dostatočnom predstihu myslieť na jeho správne vychladenie, tak ako pri bielom vínku. Vychutnať si ho môžete s rybou, všetkými druhmi mäsa, zeleninou, šalátmi, cestovinami... Ružové víno je skvelým parťákom na grilovačky, letné pikniky i na pohodové papučové večery. Okrem toho je rosé víno perfektné na miešanie koktejlov.
Vyskúšajte naše obľúbené Svätovavrinecké rosé 2021 s krémovou chuťou a tónmi červeného bobuľového ovocia. Milovníkom jemne perlivých vín odporúčame krásne svieže a ovocné ružové víno Frankovka modrá rosé FRIZZANTE 2021.