Veltlínske zelené

Veltlínske zelené TERROIR 2023 Rizling rýnsky TERROIR 2023 Chardonnay TERROIR 2022 Tento set predstavuje výber špičkových vín zo špeciálnej línie SKOVAJSA TERROIR, ktorá...

Svieže Ovocné Korenisté Veltlínske zelené FRESH 2024 sa vyznačuje sviežou zelenožltou farbou a ľahkou ovocno-korenistou vôňou. Chuť je jemná, svieža a harmonicky vyvážená, s...

Ovocno-korenisté Minerálne Elegantné Veltlínske zelené 2023 očarí príťažlivou žlto-zelenou farbou a aromatikou plnou ovocno-korenistých tónov, kde sa prelínajú dozreté žlté...

Veltlínske zelené TERROIR 2023 Rizling rýnsky TERROIR 2023 Chardonnay TERROIR 2022 Tento set predstavuje výber špičkových vín zo špeciálnej línie SKOVAJSA TERROIR, ktorá...
Veltínske zelené je stávkou na istotu. Jeho korene siahajú až do dôb Rímskej kolonizácie, avšak prvé oficiálne písomné zmienky pochádzajú z roku 1776. Odroda Veltínskeho zeleného vznikla samovoľným skrížením odrôd Tramín a St. Georgen v oblasti Dolného Rakúska.
#ShowMore#
Zelený muškater, ako sa Veltínske zelené často prezývalo bolo z Dolného Rakúska veľmi rýchlo rozšírené najmä do strednej a juhovýchodnej časti starého kontinentu. Táto odroda vína je v súčasnosti najrozšírenejšou na Slovensku rovnako ako v Českej republike, kde sa jej domovinou stala prevažne južná Morava.
Veltlín je možné spracovávať na veľa rôznych „vínnych“ štýlov a preto je zložité definovať jeho charakteristický prejav vo víne. Istotou je, že víno bude biele. Pri podávaní v kalichu tulipánu, jasne badať iskrenie zlato-zelených odleskov tohoto tekutého pokladu. Vôňa môže byť nazretá, kedy ponúka medové a krémové tóny, či pražené mandle alebo svieža, kedy ponúka ovocné tóny, tóny lipového kvetu, či čerstvo posekanej trávy. Vôňa s chuťou hrá prím a dokonale sa dopĺňa. Pocítite jemnú kyslosť, ale aj šťavnatosť a sviežosť, ktorá môže byť doplnená aj o nádych dubového sudu, či nazretej sladkosti.
Veltlínske zelené je univerzálne víno, ktoré sa hodí na každú udalosť a nič s ním nepokazíte. Ak ho chcete podávať s jedlom, výborne sa kombinuje k sladkovodným rybám, teľaciemu mäsku, či kuraciemu mäsu na grile.