Ako vybrať víno na svadbu?

Chystáte svadbu a premýšľate, koľko vína kúpiť a aké druhy budú hosťom najviac chutiť? Poradí Vám osobne majiteľ vinárstva Milan Skovajsa.

V článku sa dozviete:

  • Koľko vína je vhodné na svadbu zaobstarať.
  • Ako trafiť správnu rovnováhu medzi bielym, rúžovým a červeným vínom.
  • Čo je najvhodnejším prípitkom, ktorý vytvorí príjemnú atmosféru a pripraví chuťové poháriky hostí na slávnostné menu.
  • Ako snúbiť jedlo s vínom.
  • Zoznam dôležitých vecí, ktoré sú úzko späté s vínom, no ľudia na ne často zabúdajú.
  • Čo všetko pre Vás vieme zabezpečiť v rámci nášho servisu.

 

Víno umocňuje zážitok!

Víno je bezpochyby jedným zo zážitkov každej svadby. Správne vybrané víno ako aperitív a na ďalšie popíjanie umocní slávnostnú atmosféru,  prispeje k dobrej nálade vašich hostí a spraví zo svadobného menu kráľovskú hostinu!

Je isté, že pri plánovaní svadby alebo oslavy narazíte na otázku, koľko vína je vlastne potrebné kúpiť, aby ho nebolo zbytočne veľa a naopak, aby sa nevypilo moc skoro. Poďme sa spoločne pozrieť, ako zabezpečiť dostatok vína a zároveň vybrať tie správne vína, aby bol každý spokojný.

blog_vino_na_svadbu_6

Najskôr sa pozrieme na to, koľko je dosť.

Ak poznáte preferencie svojich hostí, tak máte vyhrané. Pokiaľ ale máte len odhadovať, ako veľmi víno hosťom chutí, môžete sa riadiť nasledujúcimi pravidlami.

Vo všeobecnosti sa odporúča počítať minimálne s jednou fľašou vína na osobu, no ak vieme, že svadba alebo oslava potrvá dlhšie a naši hostia majú víno radi, množstvo odporúčame zdvojnásobiť.

Zo skúsenosti vieme, že na prípitok šumivým vínom je potrebné počítať s množstvom jednej fľaše na 8 až 10 hostí. Kalichy na prípitok sa totiž plnia zhruba do polovice. Treba pamätať na to, že víno musí byť správne vychladené a nalievané až v tesnom predstihu, aby nevyprchali bubliny!

 

Aký je správny pomer medzi bielym, ružovým a červeným vínom?

Na Slovensku sa už tradične pije najviac biele víno, odporúčame preto pomer približne 3 : 1, biele vínočervenému vínu. Nesmieme však zabúdať ani na ružové víno, ktoré stále naberá na svojej popularite. Rosé odporúčame uprednostniť hlavne v lete, kedy dokáže byť vďaka svojej ľahkosti naozaj príjemným spestrením. Výsledný pomer medzi bielym, ružovým a červeným vínom by mohol vyzerať nasledovne:

blog_vino_na_svadbu_1-min

Biele víno – 60 % | Ružové víno – 20 % | Červené víno – 20 %

Najideálnejšie je sa spýtať vašich hostí, akému vínu dávajú prednosť. Pokiaľ však takúto možnosť nemáte, vyššie spomínaným pomerom nič nepokazíte.

 

Nezabúdajme ani na prípitok – základ dobrej nálady!

Prípitok vždy stelesňuje slávnostný okamih, ktorý musí sprevádzať výnimočné víno. Pri tejto príležitosti odporúčame siahnuť po víne s bublinkami. Je tomu tak preto, lebo ľahké suché šumivé vína príjemne povzbudia chuťové poháriky a naladia na nasledujúcu konzumáciu slávnostného menu.

Avšak pri šumivom víne je kľúčová správna teplota a preto opäť zdôrazňujeme, že sekt alebo frizzante by sa mali vždy podávať správne vychladené. O tom, pri akej teplote sa majú jednotlivé druhy vín podávať sa dočítate v našom blogu - Chladenie vína - ako na správne vychladené víno.

blog_vino_na_svadbu_2-min

Jedlo s vínom musí hrať prím!

Párovanie jedla s vínom, tzv. wine pairing, je rozsiahla téma, na ktorej detailné pokrytie by sme potrebovali niekoľko článkov. Našťastie aj pri párovaní jedla s vínom existuje niekoľko univerzálnych pravidiel, pomocou ktorých si vieme proces uľahčiť. Poďme sa spoločne pozrieť na základy párovania jedla s vínom a zopár našich odporúčaní.

 

Ľahké suché biele vína sú univerzálne.

Vzhľadom k tomu, že na svadbe alebo oslave sa vyskytuje veľa druhov jedál a typov občerstvenia, je dobré siahnuť po ľahkých suchých bielych vínach. Tieto vína sa dajú považovať za univerzálne a mali by sa hodiť k širokej škále jedál. Toto univerzálne odporúčanie zaručí úspech pri vychutnávaní si Vášho slávnostného menu.

Zaručene sa nepopálite, ak vyberiete suché vína odrôd Veltlínske zelené, Pinot blanc alebo Rizling vlašský. Treba mať na pamäti, že čím vyššia je intenzita chute jedla, tým vyššia by mala byť intenzita chute vína.

blog_vino_na_svadbu_3-min

Mäsité pokrmy sa patrí oživiť červeným vínom.

Červené vína sa výborne hodia k tmavému mäsu. Predstavujú príjemného spoločníka na zimné a jesenné svadby, kedy si hostia užívajú atmosféru s chutným červeným vínkom v kalichu.

Medzi univerzálne modré odrody patria Cabernet Sauvignon a Frankovka modrá. Z našej ponuky si môžete vybrať aj vzácnu odrodu Neronet, ktorá sa výborne hodí napríklad k divine.

 

Letnou špecialitou sú ružové vína.

Nebojte sa ich do vášho vínneho lístka zakomponovať. Ide o nevyhnutný doplnok každej letnej svadby či oslavy a zaručujeme, že sa vypije ako prvé!

Suché ružové víno patrí podobne ako suché biele víno medzi najuniverzálnejšie, je veľmi ľahko kombinovateľné s rôznym jedlom. Suché ružové vína sú vhodné ku grilovaným úpravám bieleho mäsa, rybám a k šalátom.

U nás si môžete vybrať osvieživé Svätovavrinecké rosé alebo Frankovku modrú rosé.

blog_vino_na_svadbu_5-min

Príprava svadby zaberie obrovské množstvo času a preto vám s výberom vhodných vín veľmi radi pomôžeme, zatiaľ čo Vám ostane čas na príjemnejšie povinnosti.

 

Dôležité detaily, na ktoré nesmiete zabudnúť:

  • Nezabúdajte na vhodné poháre na víno.

Našim cieľom je, aby bol váš zážitok z našich vín prvotriedny a preto u nás na e-shope nájdete pri každom víne z ponuky odporúčaný typ a objem pohára.

  • Na stoloch by mal byť vždy dostatok vody.

Pri konzumácii vína je voda nevyhnutná, správna hydratácia zaistí, že si každý bude môcť svadobnú atmosféru s vínom vychutnávať do neskorej noci, či až skorého rána.

 

Pevne verím, že sa mi podarilo Vám aspoň čiastočne načrtnúť smer, ktorým sa vydať pri výbere vína pre Váš veľký deň D. Keďže však ide o komplexnú tému, tak Vám pri výbere vín na svadbu, či oslavu vždy ochotne poradíme.

Mám záujem o víno na svadbu!

 

Našli ste v článku chybu? Dajte nám o nej vedieť cez kontaktný formulár, aby ste nám umožnili problém vyriešiť. Ďakujeme!

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz