Je dobre známe, že počas horúcich letných dní je dôležité mať víno dobre zachladené na správnu teplotu. Ale aká je ta správna teplota?
Na to sme sa spýtali vinára Milana Skovajsu, ktorý nám v krátkosti zodpovedal najčastejšie otázky týkajúce sa problematiky teploty podávania vína.
Poďme sa pozrieť na najčastejšie postupy pri chladení vína.
Najčastejším spôsobom chladenia vína a to najmä v prípade, keď víno zabudneme vychladiť dopredu je ponechanie fľaše v mrazničke. Nemusí sa to na prvý pohľad zdať, no z technologického hľadiska to nie je úplne ideálny spôsob, keďže môže dôjsť k vytlačeniu kôrku z fľaše, v prípade príliš intenzívneho podchladenia.
Ďalším častým spôsobom chladenia vína je pridanie kociek ladu priamo do kalichu. V tomto prípade je víno možné veľmi rýchlo schladiť na ideálnu teplotu, no aj tento spôsob má svoju slabú stránku, keďže topiaci ľad nám víno "nariedi", v dôsledku čoho môže dôjsť k nežiaducemu ovplyvneniu charakteru vína.
Tento spôsob je však veľmi rýchly a pohodlný, preto ho aj ja sám veľmi často využívam.
Existuje aj lepší spôsob ako víno vychladiť pomocou ľadových kociek a to ich využitím v tzv. “ice buckete”.
Tento spôsob je z hľadiska ovplyvnenia chuti vhodnejší, keďže nedochádza k uvoľňovaniu vody do vína a víno si tak môžeme dopriať v pôvodnej kvalite. Tento spôsob je možné zefektívniť pridaním vody do ladu, resp. do vedra s ľadom, čím zlepšíme kontakt medzi chladiacou zmesou a vínom - vytvoríme tzv. ľadový kúpeľ.
Dnes máme možnosť použiť aj nerezové alebo plastové "kocky ľadu", predstavujú šikovnú náhradu klasických ľadových kociek, keďže víno veľmi rýchlo ochladia a zároveň nedôjde k spomínanému nariedeniu vína. Nerezové kocky vyzerajú dokonca aj veľmi esteticky, avšak pri ich používaní je potrebné s nimi zaobchádzať opatrne, keďže v prípade pohárov z tenkého skla môže dôjsť k rozbitiu.
Bubliny sú na a teplotu najnáročnejšie.
Pri šumivých vínach je chladenie obzvlášť dôležité a to nielen z praktického hľadiska, ale najmä kvôli správnej chuti. Zle vychladené šumivé víno stráca svoj šmrnc a pri jeho pití nebudete mať želaný zážitok. Najideálnejším spôsobom, ako si šumivé víno vychutnať je jednoduchý. Stačí nechať víno zachladiť v chladničke alebo vinotéke pár hodín pred servírovaním. Po jeho otvorení si určite pripravte nádobu so zmesou ľadu a vody, tzv. "ice bucket", v ktorom si zachová správnu teplotu počas celej doby podávania. Pokiaľ sa Vám však stane, že na víno pozabudnete a nemáte ho dopredu vychladené, môžete to rýchlo napraviť pridaním kocky ľadu do pohára.
Nezabúdajme ani na červené vína.
Chladenie červeného vína je špecifické. Červené vína predstavujú vlastnú kategóriu a preto k ním musíme pristupovať osobitne.
Staré známe tvrdenie, že červené víno ma mať izbovú teplotu, nie je úplne pravdivé, keďže izbová teplota veľmi často presahuje teploty nad 20 °C. Pravdou je, že ani ťažké a chuťovo výrazné červené vína s vysokým obsahom alkoholu by nemali prekročiť teplotu 18 °C. Optimálnu teplota pre väčšinu červených vín predstavuje 14 - 16 °C. Preto pokiaľ si chcete vychutnať červené víno v plnej kráse, netreba zabúdať na vhodnú teplotu servírovania.
Som presvedčený, že správna teplota nesmierne ovplyvňuje výsledný pôžitok z vína a preto v prípade našich vín Skovajsa nájdete optimálnu teplotu vždy aj na našej stránke spolu s odporúčaním na vhodný tvar a objem pohára.
Vhodný pohár na víno je taktiež nesmierne dôležitý a preto pre Vás pripravujem aj článok, ktorý rozoberá túto problematiku.
Našli ste v článku chybu? Dajte nám o nej vedieť cez kontaktný formulár, aby ste nám umožnili problém vyriešiť. Ďakujeme!