Chladenie vína - ako na správne vychladené víno?

Je dobre známe, že počas horúcich letných dní je dôležité mať víno zachladené na správnu teplotu. Ale ktorá je “tá správna”?
Spýtali sme sa vinára Milana Skovajsu, ktorý nám v krátkosti zodpovedal najčastejšie otázky spojené s teplotou podávania vína.

blog_chladenie_vina_1-min-min

Prečo je pre rôzne druhy vína odporúčaná rozdielna teplota podávania?

Teplota je jedným z kľúčových faktorov správneho podávania vín. Preto je dôležité podávanie pri teplote vhodnej pre konkrétny druh vína. 

Ak je teplota podávaného vína príliš vysoká, chuť môže byť negatívne ovplyvnená. Je to spôsobené tým, že vyššia teplota má tendenciu zvýrazniť alkohol a tým spôsobiť disharmóniu.

Často sa však stretávam aj s opačným extrémom, kedy sú vína podchladené. Ani príliš nízka teplota nie je vhodná, pretože tlmí vône a chute. Pri červenom víne môže spôsobiť aj nepríjemný prejav prítomných tanínov. 

Všeobecne zaužívané pravidlá typu “biele vína sa musia podávať priamo z chladničky” alebo “červené vína by sa mali podávať vždy pri izbovej teplote” nie sú úplne pravdivé. , Teplota sa neurčuje podľa farby vína, ale podľa jeho charakteru.

 

Aké sú teda optimálne teploty podľa charakteru vína?

Rozhodujúcim faktorom je váš individuálny vkus, preto je dôležité rozumieť vlastným chuťovým preferenciám. Pokiaľ však chcete niekoho pohostiť a nechcete nič nechať na náhodu, môžete sa riadiť pomocou týchto všeobecných zásad:

Mali by sa podávať pri teplote 5 až 10 °C. Zachováme tým ich sviežosť a ovocnú chuť.

Vína z tejto kategórie i podávame ideálne pri teplotách 10 až 13 °C. Vyššia teplota by mohla spôsobiť negatívne zvýraznenie alkoholu a nižšia teplota by, naopak, spôsobila stlmenie vône a chute vína.

Šumivé a perlivé vína podávame pri teplote 6 až 9 °C.

Vhodná teplota pre podávanie sviežich rosé vín je 8 až 11 °C.

Vína z tejto kategórie by sa mali podávať pri teplotách 10 až 13 °C.

Pri červenom víne platí jednoduché pravidlo. Čím je víno plnšie, tým vyššia by mala byť teplota podávania. Ľahké červené sa odporúča servírovať pri teplote 14 až 16 °C, plnšie červené vína pri teplote 16 až 19 °C.

Keď už poznáme vhodnú teplotu, pri ktorej máme jednotlivé druhy vín podávať, môžeme sa zamerať na spôsoby, ako ju rýchlo dosiahnuť.

Budeme sa venovať predovšetkým chladeniu vína, keďže na zvýšenie teploty vína je úplne dostačujúce víno naliať do pohára a chvíľu počkať. Proces čakania vieme spojiť s ochutnávaním vína a sledovaním postupného vývoja charakteru so stúpajúcou teplotou. Týmto spôsobom najľahšie odhalíme náš vlastný chuťový vkus.

 

Akými rôznymi spôsobmi chladíme víno a ktorý z nich odporúčate?

Najčastejším spôsobom chladenia vína, a to najmä v prípade, ak víno zabudneme vychladiť vopred, je ponechanie fľaše v mrazničke. Z technologického hľadiska to nie je úplne ideálny spôsob, keďže v prípade príliš intenzívneho podchladenia môže dôjsť k vytlačeniu korku z fľaše..

Ďalším častým spôsobom chladenia vína je pridanie kociek ľadu priamo do kalicha. V tomto prípade je víno možné veľmi rýchlo schladiť na ideálnu teplotu, no aj tento spôsob má svoju slabú stránku - topiaci ľad nám víno "nariedi", čím  môže dôjsť k nežiaducemu ovplyvneniu charakteru vína.
Tento spôsob je však veľmi rýchly a pohodlný, preto ho aj ja sám veľmi často využívam.

Existuje aj lepší spôsob, ako víno vychladiť pomocou ľadových kociek, a to ich využitím v tzv. “ice buckete”.
Tento spôsob je z hľadiska ovplyvnenia chuti vhodnejší, keďže nedochádza k uvoľňovaniu vody do vína a víno si tak môžeme dopriať v pôvodnej kvalite. Tento spôsob je možné zefektívniť pridaním vody do ľadu, resp. do vedra s ľadom, čím zlepšíme kontakt medzi chladiacou zmesou a vínom - vytvoríme tzv. ľadový kúpeľ.

Dnes existujú už aj nerezové alebo plastové "kocky ľadu". Predstavujú šikovnú náhradu klasických ľadových kociek, keďže víno veľmi rýchlo ochladia a zároveň nedôjde k spomínanému nariedeniu vína. Nerezové kocky vyzerajú aj veľmi esteticky, avšak je potrebné s nimi zaobchádzať opatrne, keďže v prípade pohárov z tenkého skla môže dôjsť k ich rozbitiu.

blog_chladenie_vina_2-min-min

Je pravda, že pri šumivých vínach je správna teplota základ?

Pri šumivých vínach je chladenie obzvlášť dôležité, a to nielen z praktického hľadiska, ale najmä kvôli správnej chuti. Zle vychladené šumivé víno stráca svoj šmrnc a pri jeho pití nezískate želaný zážitok. Najideálnejším spôsobom, ako si vychutnať šumivé víno, je jednoduchý: s. Stačí nechať víno zachladiť v chladničke alebo vinotéke pár hodín pred servírovaním. Po jeho otvorení si určite pripravte nádobu so zmesou ľadu a vody, tzv. "ice bucket". V ňom si zachová správnu teplotu počas celej doby podávania. Pokiaľ sa vám stane, že na víno pozabudnete a nemáte ho dopredu vychladené, môžete to rýchlo napraviť pridaním kocky ľadu do pohára.

blog_chladenie_vina_3-min

V čom sa odlišuje chladenie červeného vína od ostatných druhov?

Chladenie červeného vína je špecifické. Červené vína predstavujú vlastnú kategóriu a preto k ním musíme pristupovať osobitne.
Staré známe tvrdenie, že červené víno má mať izbovú teplotu, nie je úplne pravdivé, keďže to častokrát znamená teploty nad 20 °C. V skutočnosti by ani ťažké a chuťovo výrazné červené vína s vysokým obsahom alkoholu nemali prekročiť teplotu 18 °C. Optimum pre väčšinu červených vín predstavuje 14 - 16 °C. Preto pokiaľ si chcete vychutnať červené víno v plnej kráse, netreba zabúdať na vhodnú teplotu servírovania.

blog_chladenie_vina_4-min

Som presvedčený, že správna teplota nesmierne ovplyvňuje výsledný pôžitok z vína. Preto v prípade našich vín Skovajsa nájdete informáciu o optimálnej teplote vždy aj na našej stránke spolu s odporúčaním na vhodný tvar a objem pohára.
Vhodný pohár na víno je taktiež nesmierne dôležitý a pripravujem pre Vás ďalší článok, ktorý bude zameraný práve na túto problematiku.

 

Našli ste v článku chybu? Dajte nám o nej vedieť cez kontaktný formulár, aby ste nám umožnili problém vyriešiť. Ďakujeme!

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz