Čo sú to vínne diamanty?

Vínne diamanty, aj tak sa často označujú kryštály vypadnutého vínneho kameňa.
Vínny kameň alebo hydrogénvínan draselný predstavuje zlúčeninu, ktorá je stará ako víno samotné. Ľudovo sa nazýva "vajnštajn" a v anglickej literatúre sa vyskytuje názov “wine diamonds”. Vínny kameň je stále pre mnohých konzumentov neznámou a mnohí ho dokonca považujú za vadu vína, poďme si preto o ňom povedať viac.

blog_vinne_diamanty_1-min-min

Čo je to vínny kameň?

Je to draselná soľ kyseliny vínnej (KC4H5O6), vínny kameň má vzhľad malých kryštalických usadenín "diamantov", ktoré vznikajú naviazaním draslíka na kyselinu vínnu. Obe tieto zložky sú prirodzenou súčasťou hrozna a neskôr vína. Vínny kameň je absolútne neškodný a prírodný.

blog_vinne_diamanty_2-min-min

Prečo sa tvorí?

Vínny kameň sa tvorí už počas kvasného procesu (fermentácie). Je to spôsobené tým, že počas kvasného procesu kvasinky produkujú alkohol a rozpustnosť hydrogénvínanu draselného je v alkoholovom prostredí (víne) podstatne nižšia, ako bola vo vodnom prostredí (mušte), v dôsledku čoho vínny kameň vypadáva a pokrýva steny nádŕží.

Vínny kameň sa taktiež tvorí aj v nafľašovanom víne, v prípade že toto víno nebolo stabilizované voči vypadnutiu tejto zlúčeniny. Ak sa nestabilizované víno vystaví počas skladovania veľmi nízkej teplote, tak vo fľaši môžu vypadnúť kryštály vínneho kameňa.

V starších archívnych vínach je vínny kameň takmer samozrejmosťou, keďže vplyvom dlhej archivácie dochádza postupne k narušeniu rovnováhy, čo vedie k vypadnutiu.


Nejde o chybu vína!

Jedným z mýtov o víne je, že vínny kameň prítomný vo fľaši negatívne vplýva na senzorické vlastnosti vína, čo však nie je pravdou.
Dokonca ani vinársky zákon nepovažuje vínny kameň že chybu vína.

Pokiaľ sa vo fľaši vínny kameň vyskytne, odporúčame Vám nevšímať si ho. Stačí opatrne nalievať a vínny kameň ostane na dne fľašky až do posledného dúšku. V prípade archívnych červených vín je možné vínny kameň spoločne s iným sedimetom oddeliť pomocou dekantácie.

 blog_vinne_diamanty_4-min-min

Zaujímavosť na záver

Vínny kameň sa dnes používa čoraz častejšie aj ako kypriaci prášok do pečiva, keďže na rozdiel od bežných kypriacich práškov neobsahuje tzv. difosforečňany. Tieto látky sú zdrojom fosforu, ktorého nadbytok v tele môže narušiť rovnováhu medzi vápnikom a fosforom. Narušenie tejto rovnováhy môže spôsobiť následný nedostatok vápnika a úbytok kostnej hmoty.

 

Našli ste v článku chybu? Dajte nám o nej vedieť cez kontaktný formulár, aby ste nám umožnili problém vyriešiť. Ďakujeme!

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz