Naše Vinohrady

Naše vinárstvo Skovajsa možno najlepšie opísať slovným spojením MY NIČ, TO VINIČ!, tento claim odkazuje na najhlbšiu podstatu spojenú s výrobou kvalitných vín a tou sú vlastné vinohrady. Naše vinohrady sú pre nás základným stavebným kameňom, pretože práve v nich sa rodí jedinečné hrozno, z ktorého môžeme následne vyrábať kvalitné vína. Vinohrady sú úzko späté aj so vznikom vinárstva Skovajsa, keďže práve v reštitúcii vrátené vinohrady boli prvým impulzom pre obnovenie vinárskej tradície po prarodičoch.

skovajsa vinarstvo-17-min

Autor fotografie: Maňo Štrauch

Vinárstvo má u nás generačnú tradíciu

Tradíciu pestovania hrozna a výroby vína v našej rodine začal už Milanov pradedo, ktorý bol v jednej osobe vinohradníkom, vinárom a 2 obdobia aj richtárom Pezinka. Okrem pestovania hrozna a výroby vína sa Milanov pradedo venoval aj veľkoobchodu s vínom. K viniču a vínu mala naša rodina vždy blízko, avšak v roku 1948 nám boli po nástupe socializmu znárodnené všetky majetky a tým pádom sa tradícia nútene prerušila. Našťastie nič netrvá večne a v roku 1991 nám vrátili prvé vinohrady, na ktorých sme postupne obnovili starú rodinnú tradíciu.

Milan mal k vínu vzťah od malička, jeho otec s dedom sa nikdy neprestali jeho výrobe venovať a aj napriek odobraným vinohradom vyrábali víno aspoň z vinice v záhrade za domom. Milan tak mal možnosť už v rannom veku pričuchnúť k tomuto krásnemu remeslu, čo ho neskôr v jeho 17. rokoch viedlo k začiatku starostlivosti o vrátené vinice a založeniu vlastného vinárstva.

skovajsa vinarstvo-19-min

Autor fotografie: Maňo Štrauch

Keďže sú pre nás vinohrady také dôležité, poďme si ich bližšie predstaviť a povedať si, na ktorých honoch vinič pestujeme.
Naše vinohrady sa nachádzajú v dvoch vinárskych obciach, v Pezinku a v Limbachu. Celková plocha našich vinohradov predstavuje 8,33 ha.

Kde vznikajú vína značky Skovajsa?

Plocha našich Pezinských vinohradov predstavuje 7,15 ha. Hospodárime tu na viacerých Honoch s rôznymi typmi pôd a rozdielnou orientáciou na svetové strany.

1. Hon Grefty I.

Rozloha našich viníc na hone Grefty I. predstavuje 1,04 ha. Pestujeme tu dve odrody a to Veltlínske zelené a Hibernal.

2. Hon Grefty II.

Rozloha našich viníc na hone Grefty II. predstavuje 2,80 ha. Pestujeme tu štyri odrody a to Pinot balnc (Rulandské biele), Chardonnay, Neronet a Frankovka modrá.

3. Hon Grefty III.

Rozloha našich viníc na hone Grefty III. predstavuje 0,92 ha. Pestujeme tu tri odrody a to Veltlínske zelené, Frankovka modráHibernal.

4. Hon Križna V.

Rozloha nášho vinohradu na hone Krížna V. predstavuje 0,31 ha. Pestujeme tu jedinú odrodu, ktorá tu má výnimočné podmienky. Touto odrodou je sám kráľ bielych vín - Rizling rýnsky.

5. Hon Stará hora, nazývaný aj Altenberg.

Rozloha nášho vinohradu na hone Stará hora predstavuje 0,63 ha. Pestujeme tu opäť jedinú odrodu, ktorou je Svätovavrinecké.

6. Hon Škridláky, nazývaný aj Gelnár.

Rozloha nášho vinohradu na hone Škridláky predstavuje 0,25 ha. Na Škridlákoch pestujeme Veltlínske červené skoré.

7. Hon Šicle.

Na hone Šicle aktuálne pripravujeme pozemok s rozlohou 0,50 ha. na budúcu výsadbu. Momentálne vyberáme odrodu, ktorá by sa nám do tejto polohy najviac hodila a po výbere prejdeme k samotnej výsadbe.

8. Hon Dolný Nitrpereg.

Na hone Dolný Nitrpereg máme dve parcely so spoločnou rozlohou 0,70ha., na ktorých v budúcnosti plánujeme výsadbu mladého vinohradu. Tieto parcely sú však predelené susedným pozemkom, ktorý potrebujeme pred zahájením výsadby odkúpiť a vytvoriť tak jednotnú parcelu s rozlohou 1,0 ha.


V Limbachu momentálne vinič pestujeme na dvoch honoch, ktoré nesú názvy SaharaTetlmandle.

9. Hon Sahara (pod Limbachom).

Rozloha nášho vinohradu na hone Sahara predstavuje 0,52 ha. Pestujeme tu jedinú odrodu, ktorou je Svätovavrinecké.

10. Hon Tetlmandle.

Vinohrad na hone Tetlmandle predstavuje dedičstvo našich predkov z Limbachu. Je to výnimočná poloha na svahu s pieskovým podložím, celková výmera pozemku predstavuje 0,66 ha. Máme tu vysadené odrody Rizling vlašský, Silvánske zelené, Cabernet Sauvignon a Veltlínske zelené.

Naše tradičné cuvée Šťastie, ktoré vzniká spojením odrôd Rizling vlašský, Silvánske zelené a Veltlínske zelené má svoj domov práve v tomto vinohrade.

Na mape nižšie si môžete pozrieť polohy našich (vyššie spomínaných) vinohradov. Viac o jednotlivých honoch Vám radi porozprávame u nás počas otvorených viech alebo súkromnej degustácie.

 mapa_vinohrady_skovajsa-min

*mapa je len informatívna, nepracuje s presnou mierkou!

Bod číslo 11. poukazuje na polohu nášho vinárstva.

Všetky vinohrady sa nachádzajú v tesnej blízkosti vinárstva, čo nám dovoľuje hrozno po zbere rýchlo prepraviť do výroby a zachovať tak maximálnu kvalitu, ktorá nie je poznačená dlhými presunmi.

 

Prečo robíme vína len z vlastných vinohradov?

Celé je to o filozofii a presvedčení, že pokiaľ máme víno robiť, chceme ho robiť na 100%, teda od A po Z alebo inak povedané od vinohradu, až po fľašu.

Vlastné vinohrady a s nimi spojená možnosť si každoročne ustrážiť 100% kvalitu sú výsady, ktorými sa môže pochváliť len malý počet vinárstiev. O to viac sme hrdí na to, že sme za 30 rokov nekúpili ani jediný strapec hrozna, sme úplne sebestační. U nás si túto zásadu vážime na toľko, že v zlom roku radšej nevyrobíme žiadne víno, akoby sme mali kúpiť cudzie hrozno.

Presne tak ako v roku 2010, kedy nám po ničivom krupobití nezostalo vo vinohradoch nič a tým pádom sme nevyrobili ani liter vína. Bolo to ťažké obdobie, ktoré si dúfajme už nikdy nebudeme musieť zopakovať, no hneď musíme doplniť aj to, že takáto skúsenosť nás nesmierne posilnila a vďaka tomu si držíme tento smer dodnes.

Viac o našej filozofii vlastných vinohradov sa dočítate v blogu: Milan Skovajsa o tom, prečo kvalita vzniká vo vlastnom vinohrade!

sukromna_degustacia_vino_skovajsa_2

Pokiaľ túžite spoznať naše vinohrady osobne a degustovať vína priamo tam, kde vznikajú, zarezervujte si u nás súkromnú degustáciu.

 

Našli ste v článku chybu? Dajte nám o nej vedieť cez kontaktný formulár, aby ste nám umožnili problém vyriešiť. Ďakujeme!

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz