MY NIČ, TO VINIČ! Tento claim hovorí za všetko, no ešte predtým, ako vznikol musela vzniknúť samotná filozofia nášho vinárstva, ktorú formoval Milan Skovajsa spoločne s okolnosťami, ktoré ho počas prvých rokov vo vinohradníctve a vinárstve stretávali.
Milan sa začal pestovaniu viniča a výrobe vína venovať hneď po škole. Mal 17 rokov, keď boli jeho rodičom v roku 1991 vrátené prvé vinohrady. Mladícka odvaha ho priviedla k rozhodnutiu, že sa o vrátené vinice začne starať. Za pomoci rodičov Eleny a Pavla a jeho brata Petra začali vznikať základy rodinného vinárstva Skovajsa. Spočiatku bolo hlavným produktom hrozno, ktoré rodina predávala, no postupom času začali vyrábať najskôr sudové a neskôr aj fľašové víno.
Naša filozofia sa opiera o vlastné vinohrady, sú našim stavebný kameňom a veríme, že kvalita vzniká práve v nich. Nie sme ochotní akceptovať žiadne kompromisy a preto vyrábame všetko víno výlučne z vlastnoručne dopestovaného hrozna v našich vlastných rodinných vinohradoch.
Autor fotografie: Maňo Štrauch
Poďme sa spoločne s Milanom Skovajsom pozrieť na to, prečo kvalita vzniká vo vlastnom vinohrade.
Možnosť mať vlastný vinohrad a 100% kontrolu nad ním prináša množstvo výhod, ktoré si ani dnes mnohí kolegovia z brandže neuvedomujú. Viniciam som venoval svoj život a preto vždy rád predstavím svoj pohľad na vec, ktorý vychádza z mojej viac ako 30 ročnej skúsenosti s pestovaním viniča a následnou výrobou vína. Vinohradníctvo a vinárstvo idú vždy ruka v ruke, kvalita hrozna a terroir zásadne ovplyvňujú kvalitu vína, preto vždy hovorím, že kvalita vzniká vo vinohrade.
Aké sú hlavné výhody vlastného vinohradu?
Vlastný vinohrad má množstvo výhod, no ja by som rád zhrnul tie najpodstatnejšie, ktoré majú vplyv na kvalitu vína.
Prvou výhodou je, že si môžeme sami načasovať každý úkon, ktorý je vo vinohrade potrebné vykonať tak, aby sme sa mu venovali v tom správnom čase. Jedným z týchto úkonov je napríklad aj redukcia, tá nám umožní znížiť úrodu a zvýšiť tak kvalitu, ktorá sa pretaví neskôr do vysokokvalitného vína. Preto patrí ku kľúčovým operáciám, ktoré vykonávame každoročne. Tu nechám na každého uvážení, či uverí, že niekto, kto hrozno pestuje za účelom predaja, bude ochotný vykonávať redukciu, ktorú mu nikto nezaplatí.
Ďalej som presvedčený, že pokiaľ niekto pestuje hrozno s tým, že má v hlave už jasnú myšlienku na želaný finálny produkt, ktorým je víno s konkrétnymi parametrami a charakterom, je ochotný venovať vždy maximum, bez ohľadu na zdroje alebo svoj čas, pretože vie, že vo finále sa všetka ta námaha vyplatí. V skratke, vždy sme ochotní spraviť krok naviac!
Ďalšie výhody vychádzajú z toho, že vinič je dlhoveká rastlina, ktorá má životnosť niekoľko desiatok rokov. Pokiaľ vinohradník dlhodobo obhospodaruje vinič na rovnakom stanovisku, postupne si odsleduje všetky zákonitosti a vie presne čo môže očakávať, tým pádom vie agrotechniku neustále zlepšovať a prispôsobovať konkrétnym podmienkam stanovišťa. Vďaka tomu sa nám napríklad podarilo docieliť stav, kedy nemusíme používať insekticídy proti škodcom, lebo sme postupne vytvorili prirodzené prostredie pre užitočných predátorov, ktorý škodcov sami regulujú.
Nezabúdajme ani na správnu výživu. Tá je kľúčová, pokiaľ ide o dosahovanie kvalitnej úrody. Nám sa pravidelným zmysluplným hnojením a správnou výživou podarilo docielili každoročnú stabilnú a vysokokvalitnú úrodu, ktorá má ideálne požadované parametre, na ktoré sa vinári skupujúci hrozno z cudzích vinohradov spoliehať nemôžu. Keďže pri súčasných výkupných cenách hrozna si takúto starostlivosť pestovateľ dovoliť jednoducho nemôže.
V závere pestovania je výhodou určite aj možnosť určovať si termíny zberu bez akýchkoľvek obmedzení. Vďaka vlastným vinohradom nie sme limitovaní pestovateľom a jeho personálnymi kapacitami, ktoré môžu byť počas ideálneho termínu zberu zrovna vyťažené natoľko, že sa termín musí posunúť. Taktiež sme schopní hrozno z ktoréhokoľvek vinohradu dopraviť za 10 minút do vinárstva, vďaka čomu opäť uchovávame maximálnu kvalitu nepoškodeného hrozna.
Majú vlastné vinohrady aj nevýhody?
Samozrejme, každá minca má dve strany a vlastné vinice majú aj zopár svojich nevýhod, aj keď ja ich radšej označujem iba ako slabé stránky, ktoré je možné odhodlaním a skúsenosťami čiastočne eliminovať.
Jednou zo slabých stránok vlastného vinohradu je, že nemôžeme okamžite reflektovať na zmeny v preferenciách konzumentov. Dnes sú v móde napríklad moderné novošľachtence, ktoré však my v našich pôvodných 50 ročných viniciach nemáme. Pokiaľ vinár hrozno nakupuje má možnosť si každý rok vybrať, čo chce kúpiť a v akom množstve a tým pádom sa rýchlo prispôsobiť požiadavkám trhu. Ja som však presvedčený, že trendy sú vždy len dočasné a ľudia sa budú postupne opäť vracať skôr k tradičným odrodám tak, ako tomu je vo viacerých významných svetových vinárskych regiónoch. Dôležité je povedať aj to, že tieto tradičné odrody každoročne potvrdzujú svoje kvality a neodškriepiteľnú vhodnosť pre naše podmienky.
Ďalšou slabou stránkou je premnožená zver, vďaka ktorej každoročne platíme, resp. venujeme náš čas a prostriedky aj do hrozna, z ktorého nakoniec nemáme žiaden úžitok, keďže nám docupitá po štyroch nohách do lesa alebo prípadne odletí. Tento problém je dočasný a má viacero riešení, preto som presvedčený, že nová generácia si s ním poradí.
Aká je teda tá filozofia vinárstva Skovajsa?
Základnou myšlienkou je úplne uzatvorený kolobeh od hrozna až po finálny produkt, vrátane plnenia do fliaš. Takýto prístup zabezpečuje, že máme 100% kontrolu nad kvalitou našich vín, môžeme v prípade potreby robiť včas potrebné zásahy a nemusíme sa spoliehať na žiadnu tretiu stranu, čo je v dnešnej neistej dobe kľúčové.
Toto je naša filozofia, ktorej sa držíme už 30 rokov a sme rozhodnutí v tom pokračovať aj naďalej!
Našli ste v článku chybu? Dajte nám o nej vedieť cez kontaktný formulár, aby ste nám umožnili problém vyriešiť. Ďakujeme!