Milan Skovajsa o tom, prečo kvalita vzniká vo vlastnom vinohrade

MY NIČ, TO VINIČ! Tento claim hovorí za všetko, no ešte predtým, ako vznikol, musela vzniknúť samotná filozofia nášho vinárstva. Formoval ju Milan Skovajsa spoločne s okolnosťami, ktoré ho počas prvých rokov vo vinohradníctve a vinárstve stretávali.

Milan sa začal pestovaniu viniča a výrobe vína venovať hneď po škole. Mal 17 rokov, keď boli jeho rodičom v roku 1991 vrátené prvé vinohrady. Mladícka odvaha ho priviedla k rozhodnutiu, že sa o tieto vinice začne starať. Za pomoci rodičov Eleny a Pavla a brata Petra začali vznikať základy rodinného vinárstva Skovajsa. Spočiatku bolo hlavným produktom hrozno, ktoré rodina predávala; postupom času začali vyrábať sudové a neskôr aj fľašové víno.

Naša filozofia sa opiera o vlastné vinohrady - sú našim stavebný kameňom a veríme, že kvalita vzniká práve v nich. Nie sme ochotní akceptovať žiadne kompromisy, preto všetko víno vyrábame výlučne z vlastnoručne dopestovaného hrozna v našich vlastných rodinných vinohradoch.

skovajsa vinarstvo-19-min

Autor fotografie: Maňo Štrauch

Poďme sa spoločne s Milanom Skovajsom pozrieť na to, prečo kvalita vzniká vo vlastnom vinohrade

Možnosť mať vlastný vinohrad a 100 % kontrolu nad ním prináša množstvo výhod, ktoré si ani dnes mnohí kolegovia z brandže neuvedomujú. Viniciam som venoval svoj život, preto vždy rád predstavím svoj pohľad na vec, ktorý vychádza z mojej viac ako 30-ročnej skúsenosti s pestovaním viniča a následnou výrobou vína. Vinohradníctvo a vinárstvo idú vždy ruka v ruke, kvalita hrozna a terroir zásadne ovplyvňujú kvalitu vína. Preto vždy hovorím, že kvalita vzniká vo vinohrade.

Aké sú hlavné výhody vlastného vinohradu?

Vlastný vinohrad má množstvo výhod, no ja by som rád zhrnul tie najpodstatnejšie, ktoré majú vplyv na kvalitu vína.

Prvou výhodou je, že si môžeme sami naplánovať každý úkon, ktorý je vo vinohrade potrebné urobiť tak, aby sme sa mu venovali v tom správnom čase. Jedným z týchto úkonov je napríklad aj redukcia. Tá nám umožní znížiť úrodu a tým zvýšiť kvalitu, ktorá sa neskôr pretaví do vysokokvalitného vína. Preto patrí ku kľúčovým operáciám, ktoré vykonávame každoročne. Tu nechám na každého uvážení, či uverí, že niekto, kto hrozno pestuje za účelom predaja, bude ochotný vykonávať redukciu, ktorú mu nikto nezaplatí.

Ďalej som presvedčený, že pokiaľ niekto pestuje hrozno s jasnou myšlienkou v hlave, ktorou je želaný finálny produkt, je ochotný venovať mu vždy maximum, bez ohľadu na zdroje alebo svoj čas. Tým produktom mám na mysli víno s konkrétnymi parametrami a charakterom. Vo finále sa všetka tá námaha vyplatí. V skratke, vždy sme ochotní spraviť krok naviac!

Ďalšie výhody vychádzajú z toho, že vinič je dlhoveká rastlina, ktorá má životnosť niekoľko desiatok rokov. Pokiaľ vinohradník dlhodobo obhospodaruje vinič na rovnakom stanovisku, postupne si odsleduje všetky zákonitosti a presne vie, čo môže očakávať. Tým pádom vie agrotechniku neustále zlepšovať a prispôsobovať konkrétnym podmienkam stanovišťa. Vďaka tomu sa nám napríklad podarilo docieliť stav, kedy nemusíme používať insekticídy proti škodcom. Namiesto toho sme postupne vytvorili prirodzené prostredie pre užitočných predátorov, ktorí škodcov sami regulujú.

Nezabúdajme ani na správnu výživu. Tá je kľúčová, pokiaľ ide o dosahovanie kvalitnej úrody. Nám sa pravidelným zmysluplným hnojením a správnou výživou podarilo docieliť každoročnú stabilnú a vysokokvalitnú úrodu, ktorá má ideálne požadované parametre. Vinári skupujúci hrozno z cudzích vinohradov sa na toto spoliehať nemôžu. Pri súčasných výkupných cenách hrozna si pestovateľ takúto starostlivosť jednoducho nemôže dovoliť.

V závere pestovania je výhodou určite aj možnosť určovať si termíny zberu bez akýchkoľvek obmedzení. Vďaka vlastným vinohradom nie sme limitovaní pestovateľom a jeho personálnymi kapacitami. Tie môžu byť práve počas ideálneho termínu zberu vyťažené natoľko, že sa termín musí posunúť. Taktiež sme schopní hrozno z ktoréhokoľvek vinohradu dopraviť za 10 minút do vinárstva, vďaka čomu opäť uchovávame maximálnu kvalitu nepoškodeného hrozna.

DSC08549-min

Majú vlastné vinohrady aj nevýhody?

Samozrejme, každá minca má dve strany a vlastné vinice majú aj zopár svojich nevýhod. Aj keď ja ich radšej označujem iba ako slabé stránky, ktoré je možné odhodlaním a skúsenosťami čiastočne eliminovať.

Jednou zo slabých stránok vlastného vinohradu je, že nemôžeme okamžite reflektovať na zmeny v preferenciách konzumentov. Dnes sú v móde napríklad moderné novošľachtence, ktoré však my v našich pôvodných 50-ročných viniciach nemáme. Pokiaľ vinár hrozno nakupuje, má možnosť každý rok si vybrať, čo chce kúpiť a v akom množstve. Tým pádom sa rýchlo prispôsobuje požiadavkám trhu. Ja som však presvedčený, že trendy sú vždy len dočasné a ľudia sa budú postupne vracať skôr k tradičným odrodám. Tak je tomu vo viacerých významných vinárskych regiónoch vo svete. Dôležité je povedať aj to, že tieto tradičné odrody každoročne potvrdzujú svoje kvality a nespornú vhodnosť pre naše podmienky.

Ďalšou slabou stránkou je premnožená zver. Každoročne investujeme čas a prostriedky aj do hrozna, z ktorého nakoniec nemáme žiaden úžitok, keďže nám odcupitá po štyroch nohách do lesa, prípadne odletí. Tento problém je dočasný a má viacero riešení, preto som presvedčený, že nová generácia si s ním poradí.

Aká je teda filozofia vinárstva Skovajsa?

Základnou myšlienkou je úplne uzatvorený kolobeh od hrozna až po finálny produkt, vrátane plnenia do fliaš. Takýto prístup zabezpečuje, že máme 100 % kontrolu nad kvalitou našich vín.  Ak je to potrebné, môžeme včas sami zasiahnuť a nemusíme sa spoliehať na žiadnu tretiu stranu, čo je v dnešnej neistej dobe kľúčové.

DSC01182-min

Toto je naša filozofia, ktorej sa držíme už 30 rokov a sme rozhodnutí pokračovať aj naďalej!

 

Našli ste v článku chybu? Dajte nám o nej vedieť cez kontaktný formulár, aby ste nám umožnili problém vyriešiť. Ďakujeme!

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz