Cabernet Sauvignon
Cabernet Sauvignon patrí do skupiny kabernetových odrôd, ktoré majú svoj pôvod vo Francúzsku, kde sa pestovali už v 13. – 14. storočí. Najnovšie genetické výskumy zistili, že je krížencom odrôd Cabernet Franc a Sauvignon blanc. V súčasnosti patrí medzi najrozšírenejšie modré odrody vo svete. Pestuje sa od Austrálie, cez Južnú Afriku, Európu až po Južnú Ameriku. Na Slovensku tvorí Cabernet Sauvignon približne 1,89 % plochy všetkých vinohradov.
#ShowMore#
Hrozno odrody Cabernet Sauvignon je možné v závislosti od stupňa zrelosti spracovávať rôznymi spôsobmi. Najčastejšie sa využíva na výrobu vysoko kvalitných červených vín s ovocným charakterom. Pristane mu aj pobyt v sudoch typu „barrique“, ktoré umožnia mikrooxidáciu a zároveň v nich dochádza k postupnému zvýrazneniu plnosti a zjemneniu tanínov. Cabernet Sauvignon potrebuje čas, v mladých červených vínach býva ostrá trieslovitosť a drsná trávnatá aróma, ktorá sa však zrením v sudoch a následne vo fľaši mení na hebký, zamatový prejav.
Vína sú tmavo granátovej farby, s typickou vôňou čiernych ríbezlí sprevádzanou v závislosti na zrelosti hrozna i vína vôňami čerešní, černíc, cédrového dreva či marmelády. Chuť býva plná a štruktúrna, niekedy sa môže vyskytnúť výraznejšia kyselinka, ktorá sa však zrením krásne zapracuje.
Červené vína z tejto odrody sa výborne hodia napríklad, k Tatárskemu bifteku z hovädzej sviečkovej, výrazne korenistým jedlám, červenému mäsu, ale aj zrejúcim syrom, ako sú napríklad cheddar, či gouda.