Ako správne skladovať a archivovať víno: Tipy a techniky

Ako správne skladovať a archivovať víno: Tipy a techniky

 vino_skovajsa_blog_skladovanie_vina_archivacia_5

Víno je výnimočný a zložitý prírodný nápoj. Vyžaduje správne skladovanie, aby si zachoval svoju kvalitu a chuť. Či už ste milovníkom vína alebo si ho doprajete len občas, správne skladovanie je nevyhnutné na zachovanie jeho jedinečných vlastností. V tomto článku sa venujeme niektorým kľúčovým zásadám správneho skladovania vína, pričom čerpáme z viac ako 30-ročných skúseností vinára Milana Skovajsu.

 

Výber vína na dlhodobé skladovanie - archiváciu

Nie všetky vína sú vhodné na dlhšie skladovanie alebo archiváciu. Do tejto skupiny patria mladé vína, ľahšie a sviežejšie vína alebo ružové vína vyrobené reduktívnou metódou a zvyčajne uzavreté skrutkovacím uzáverom. Sú určené na okamžitú konzumáciu, napríklad počas príjemného letného večera. Skladovať tieto typy vín dlhšie než rok sa neodporúča, pretože časom sa ich kvalita s najväčšou pravdepodobnosťou zhorší.

Plnšie vína s mohutnejšou štruktúrou, vyšším podielom kyseliniek a alkoholu sú vhodnejšími kandidátmi na archiváciu a dlhodobé skladovanie. Červené vína majú vo všeobecnosti väčší predpoklad na archiváciu. Spomedzi našich červených vín sú príkladom kvalitné vína z odrôd Cabernet Sauvignon či Neronet. Pri potulkách naším archívom sa pravidelne vraciame aj viac ako 10 ročníkov dozadu a opätovne si pripomíname, že červeným vínam oddych v správnych podmienkach prospieva!

Spomedzi bielych vín môžu elegantne nazrieť niektoré biele cuvée, plné Rizlingy, plnšie biele Pinoty, Chardonnay či Veltlíny. Je však dôležité poznamenať, že na archivačný potenciál vína má okrem odrody značný vplyv kvalita hrozna, z ktorého bolo vyrobené, a taktiež výrobný postup. 

Čím menej je víno počas procesu výroby “naháňané” vinárom, čím menej operácií vinár s vínom vykoná, tým dlhšia býva jeho životnosť. Presne preto sa snažíme v našich vínach zdôrazniť osobitosť miesta, v ktorom sa urodilo hrozno, tj. odzrkadliť kvalitu z našich vlastných viníc a zároveň vínam ponechať väčší priestor na to, aby sa prirodzene prejavili vo svojej plnej kráse.

Rozhodujúcim prvým krokom pri archivácii vína je rozhodnutie, ktoré vína sa oplatí uchovávať a ktoré nie. Ak si nie ste istí, rada odborníkov alebo nadšencov môže byť neoceniteľná pri informovanom rozhodovaní. U nás vo vinárstve Skovajsa sme sa rozhodli uvádzať archivačný potenciál (fľašovú zrelosť) pri všetkých vínach. Túto informáciu nájdete uvedenú pri každom víne na našom e-shope.

 

Na teplote záleží

vino_skovajsa_blog_skladovanie_vina_archivacia_7

Autor ilustrácie: Eric DeFreitas

Jedným z najkritickejších faktorov pri skladovaní vína je teplota. Víno by sa malo uchovávať pri stálej a primeranej teplote, aby sa zabránilo jeho predčasnému starnutiu alebo vzniku nepríjemných tónov. Odporúčané teplotné rozmedzie je zvyčajne od 10 °C do 15 °C.

Klúčové je vyhnúť sa skladovaniu vína na miestach s extrémnymi teplotnými výkyvmi, napríklad v blízkosti radiátorov alebo na priamom slnku. Taktiež neodporúčame miesta ako sú garáže, kde sa teploty môžu výrazne meniť v závislosti od ročných období. Pre zachovanie kvality vína je najvhodnejšie stabilné prostredie ako je vínna pivnica, chladnička na víno alebo izolovaná vinotéka.

 

Kontrola vlhkosti

vino_skovajsa_blog_skladovanie_vina_archivacia_10

Autor ilustrácie: Eric DeFreitas

Udržiavanie správnej vlhkosti v priestore na skladovanie vína je ďalším kľúčovým faktorom. Vína by sa nemali skladovať v príliš suchom prostredí, najmä ak majú korkový uzáver. Správna vlhkosť zabraňuje vysychaniu korkových zátok, ktoré by mohlo viesť k oxidácii a znehodnoteniu vína. Rozsah primeranej vlhkosti je veľmi široký, takže sa nemusíte obávať, či dokážete vytvoriť vhodné podmienky.

V ideálnom prípade by vlhkosť mala dosahovať okolo 50 až 80 %. Milan odporúča používať vlhkomer na jej monitorovanie. Ak vaša vínna pivnica alebo skladovací priestor nemá prirodzenú vlhkosť, jednou z možností je zvážiť investíciu do zvlhčovača vzduchu.

Vyššia vlhkosť môže negatívne vplývať na životnosť etikiet, ktoré sa môžu s odstupom času odlepovať alebo krčiť. Samozrejme, kvalita vína má vždy prednosť pred vzhľadom etikety. Pokiaľ si ale potrpíte aj na vizuálnej stránke, odporúčame fľašu obaliť streč fóliou, ktorá etiketu ochráni pred poškodením.

 

Ukladanie fliaš vo vodorovnej polohe

vino_skovajsa_blog_skladovanie_vina_archivacia_9

Autor ilustrácie: Eric DeFreitas

Pri otázke polohy fľaše treba rozlišovať medzi vínami s korkovým uzáverom a vínami so skrutkovým, skleneným alebo korunkovým uzáverom. Vína s korkovým uzáverom by sme mali v ideálnom prípade skladovať poležiačky, čím zabránime vysychaniu korku. V ostatných prípadoch nezáleží na tom, či sú fľaše skladované postojačky alebo poležiačky. 

Pokiaľ víno neskladujete po dlhé roky, nie je problém ho na určitý čas umiestniť vo zvislej polohe, avšak pri dlhodobej archivácii je vhodnejšia vodorovná poloha fľaše. A má aj ďalšiu výhodu, ktorú dobre poznajú milovníci vína: skladovanie fliaš vo vodorovnej polohe im šetrí miesto.

 

Tma je kľúčová

vino_skovajsa_blog_skladovanie_vina_archivacia_6

Autor ilustrácie: Eric DeFreitas

Vystavenie svetlu, najmä priamemu slnečnému žiareniu, môže mať na víno škodlivý vplyv. UV lúče môžu zmeniť chuť a vôňu vína, čo vedie k nežiaducemu ovplyvneniu jeho kvality. Preto by sa malo skladovať v tmavom priestore, mimo žiarivkového alebo žiarovkového osvetlenia.

 

Správne vetranie

vino_skovajsa_blog_skladovanie_vina_archivacia_8

Autor ilustrácie: Eric DeFreitas

Správne vetranie je nevyhnutné na udržanie kvality vzduchu v priestore na skladovanie vína. Primerané prúdenie vzduchu zabraňuje zatuchnutému zápachu alebo rastu plesní, ktoré môžu víno znehodnotiť.

Najvhodnejšie je primerané pravidelné vetranie. Treba sa vyvarovať silným prievanom, pretože môžu narušiť stabilné prostredie a viesť k výkyvom v teplote a vlhkosti.

 

Krátkodobé skladovanie bez problémov

Aj keď víno neskladujete v ideálnych podmienkach, počas krátkeho obdobia to jeho kvalite neuškodí.K negatívnemu ovplyvneniu chuti dochádza až v prípade dlhodobého nevhodného skladovania.

 

Checklist pre skladovanie vína:

  • Vybral som víno s archivačným potenciálom,
  • Mám ideálnu teplotu skladovania medzi 10 až 15 °C, bez výkyvov,
  • Mám stabilnú vlhkosť v rozmedzí 50 - 80%,
  • Mám vína uložené vo vodorovnej polohe,
  • Mám vína uložené v tme,
  • Víno neskladujem v zatuchnutých priestoroch.

 vino_skovajsa_blog_skladovanie_vina_archivacia_2

Dodržiavaním týchto odborných tipov a techník prispejete k tomu, aby vaša zbierka vín zostala v prvotriednom stave a bola pripravená, keď príde ten správny čas. Pozdvihnime teda pohár za umenie skladovania vína a vychutnajme si odmeny, ktoré prináša našim chuťovým pohárikom! Na zdravie priatelia!

 

Našli ste v článku chybu? Dajte nám o nej vedieť cez kontaktný formulár, aby ste nám umožnili problém vyriešiť. Ďakujeme!

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz