Vinobranie: obdobie, kedy vinár neodpočíva

Oberačka hrozna je jedným z najdôležitejších období vo vinohradníckom roku. Prináša so sebou očakávanie, náročnú prácu a nezameniteľný pocit spolupatričnosti s prírodou a vinohradom. Vinobranie v rodinnom vinárstve nie je len o zbere hrozna - je to tradičná a výnimočná udalosť, ktorá spája celé generácie. Pre našu rodinu je to vzrušujúci čas, kedy sa všetci členovia rodiny zapájajú do práce vo vinohrade. Spoločne robíme maximum pre to, aby sme z kvalitného a zdravého hrozna z vlastných viníc mohli vyrobiť to najlepšie víno, ktoré bude niesť odkaz nášho celoročného úsilia ďalej medzi milovníkov vína.

Vinobranie každoročne preverí nášho tímového ducha, schopnosť zaprieť sa a prekonávať nečakané prekážky. Od nepriazne počasia, cez pokazené stroje, premnoženú divú zver a škorce až po zlodejov hrozna - vždy sa vyskytne niečo, s čím sa musíme popasovať, aby sme ochránili a zúročili plody našej celoročnej práce. V skratke možno povedať, že vinobranie je obdobím, kedy vinár neodpočíva. Ale čo presne robíme počas tohto obdobia v našom rodinnom vinárstve? Pozrime sa spoločne na niektoré z našich hlavných úloh.

 blog_skovajsa_vinobranie_obdobie_oberaciek_kedy_vinar_neodpociva_11

Než to celé vypukne

Hoci je obdobie zberu kľúčovým úsekom cesty, na ktorej premieňame sladké dary našej prírody na lahodný mok, nesmieme zabúdať ani na to, čo tomuto obdobiu predchádza. Ten, kto nás pozná, vie, že si zakladáme na vlastných vinohradoch a poctivej ručnej práci v nich ako na základnom stavebnom kameni kľúčovom pre vznik výnimočných vín. Preto musíme poukázať na to, že kvalita je ukrytá práve v celoročnom úsilí investovanom do vinohradov.

Možno to tak nevyzerá, no v momente, keď hrozno dozrieva a my sa vydávame s partiou nožnicami vyzbrojených oberačov do vinohradu, je už väčšina náročnej ručnej práce i  finančných zdrojov zainvestovaných do hrozna. Preto pokiaľ v tomto období vinohradník o svoju úrodu príde, či už kvôli nepriazni prírody alebo z akéhokoľvek iného dôvodu, je to tá najbolestivejšia rana, ktorú často už nemožno zahojiť.

Pokiaľ sme všetko zvládli a vo vinohradoch na nás čaká kvalitné a zrelé hrozno, môžeme zahájiť oberačkovú sezónu, ktorá sa nezaobíde bez dôsledných príprav.

 skovajsa vinarstvo-19-min

blog_skovajsa_vinobranie_obdobie_oberaciek_kedy_vinar_neodpociva_8

Začíname prípravou pivnice

Než sa pustíme do samotného zberu, musíme byť pripravení na príjem a spracovanie hrozna v našej pivnici. Túto etapu začíname kontrolou a servisom techniky. Veď nie je nič horšie, ako keď sa uprostred kampane pokazí niektorý z nenahraditeľných pomocníkov.

Keď máme všetko skontrolované a vyskúšané, môžeme sa pustiť do ďalšej etapy, ktorou je sanitácia celej pivnice. Tento krok je kľúčový, keďže pri výrobe vína je hygiena nesmierne dôležitá. U nás vo vinárstve Skovajsa nenechávame nič na náhodu. Každoročne pred kampaňou vysanitujeme všetky nádrže, hadice, zariadenia a ďalšie komponenty, ktoré budú použité.

 blog_skovajsa_vinobranie_obdobie_oberaciek_kedy_vinar_neodpociva_2

Komunikujeme a organizujeme pomocníkov

Ďalším extrémne významným dielom oberačkovej skladačky sú ľudia - naši pomocníci. Bez nich by sme v tomto náročnom období neobstáli. V našom vinárstve oberáme celú produkciu hrozna výlučne ručným zberom, ktorý je síce časovo náročný a nákladný, ale má niekoľko dôležitých výhod, ktoré majú priamy vplyv na kvalitu.

V prvom rade nám umožňuje mať lepšiu kontrolu nad zberom, keďže naši skúsení pomocníci dokážu dôkladne selektovať a odstrániť nezrelé alebo poškodené hrozno. To je pri mechanizovanom zbere veľmi náročné, takmer až nemožné. Citlivým ručným zberom zabezpečíme, že do vinárstva sa dostane iba to najkvalitnejšie a nepoškodené hrozno, čo má priamy vplyv na budúcu kvalitu vína značky Skovajsa. 

Celá organizácia ľudí je v rukách našej Silvie, vďaka čomu sa môžeme naplno venovať ostatným kampaňovým úlohám. Veľká vďaka patrí aj všetkým našim priateľom-spolupracovníkom a členom rodiny, ktorí nám počas zberu usilovne pomáhajú. Ďakujeme!

 

Kontrola zrelosti hrozna

Paralelne s prípravou pivnice a organizáciou pracovníkov sa venujeme aj pravidelnej kontrole zrelosti hrozna v našich vinohradoch, aby sme dokázali stanoviť ideálny termín pre začiatok zberu. Pri tejto kontrole robíme pravidelné odbery vzoriek hrozna. Z nich  stanovíme dôležité parametre, ako sú obsah cukru, kyselín, pH a ďalšie.

 blog_skovajsa_vinobranie_obdobie_oberaciek_kedy_vinar_neodpociva_7

Keď nastane správny čas, začína vinobranie

Akonáhle nám chuť hrozna spoločne s analytickými vlastnosťami naznačia, že je pripravené, pustíme sa s veľkým očakávaním do zberu a následného spracovania hrozna. Týmto momentom štartuje najturbulentnejšie vinárske obdobie: skoro ráno vstávame, do noci sme v pivnici, neustále sledujeme počasie, plánujeme a naplánované dokola meníme. Aj keď sa to možno na prvý pohľad nezdá, aj v tomto chaose a zhone máme systém. Ten je založený na tímovej spolupráci a ochote sa navzájom neustále dopĺňať. Zrejme aj preto je obdobie vinobrania pre nás také magické.

 blog_skovajsa_vinobranie_obdobie_oberaciek_kedy_vinar_neodpociva_12

blog_skovajsa_vinobranie_obdobie_oberaciek_kedy_vinar_neodpociva_15

Nekonečné, no nevyhnutné oplachovanie 

Bez pravidelného oplachovania sa vinár nezaobíde. Už sme spomínali, že hygiena je kľúčovým faktorom, ktorý ovplyvňuje kvalitu budúceho vína, preto všetky zariadenia musíme neustále udržiavať čisté.

Poctivá hygiena celej prevádzky zabraňuje kontaminácii. Hrozno, mušt aj víno sú náchylné na  napadnutie mikroorganizmami, napríklad kvasinky a baktérie. Nedostatočná hygiena môže spôsobiť kontamináciu, čo zvyčajne vedie k nežiaducim mikrobiologickým procesom a negatívnemu ovplyvneniu kvality vína.

 

Pivničné operácie a kontrola kvasného procesu

Po zbere a prvotnom spracovaní nasleduje niekoľko pivničných operácií. Začíname odkalením vylisovaného hroznového muštu (hroznovej šťavy), aby sme oddelili nechcené zložky. Odkalením odstraňujeme z muštu úlomky strapiny, listov, semená či pôdne a prachové častice.

Po odkalení muštu nasleduje alkoholová fermentácia, ktorá môže trvať niekoľko dní až týždňov, v závislosti od druhu vína. Počas tohto procesu kvasinky premieňajú cukor na alkohol a zo sladkého muštu vzniká lahodné mladé víno.

Tento proces musí vinár  starostlivo sledovať  a zabezpečiť, aby všetko prebiehalo správne. Proces fermentácie neustále kontrolujeme a podľa potreby regulujeme.

blog_uzavrety_kolobeh_vyroby_zaruka_kvalitneho_vina_2 

Finalizácia a zrenie vína

Keď spravíme všetko správne a kvasný proces dobehne, môžeme sa tešiť z mladého vína, tzv. rampáša. Rampáš je mladé víno po fermentácii, ktoré však ešte čaká rôzne dlhá cesta, pokiaľ urobí radosť milovníkom vína. 

Ďalší postup je veľmi rôznorodý; každý druh vína vyžaduje iný výrobný proces a dĺžku zrenia. Mladé moderné vína z našej sviežej línie FRESH nevyžadujú dlhé vyzrievanie a preto sú hotové medzi prvými.

Úplne opačný postup volíme pri našich prémiových vínach z línií TERROIR a SELECTION, ktoré vyžadujú niekoľkomesačné až ročné vyzrievanie. Tieto vína pochádzajú z najlepšieho hrozna, ktoré sa v našich vinohradoch urodilo. Majú preto obrovský potenciál, ktorý potrebuje čas a priestor, aby sa dokázal prirodzene naplno prejaviť. 

 blog_uzavrety_kolobeh_vyroby_zaruka_kvalitneho_vina_6

Na záver vinobrania príde oldomáš

Po dlhých a náročných týždňoch oberačiek sa práca vo vinohrade skončí a hrozno je v bezpečí “pod strechou”. Prichádza čas na zaslúženú oslavu, známu ako oldomáš. Oldomáš je časom, kedy sa vinári, ich priatelia a pomocníci môžu zaslúžene odmeniť za svoju tvrdú prácu a začať si vychutnávať prvé plody svojho úsilia.

Oldomáš vo vinárstve Skovajsa je časom spoločnej oslavy všetkých, ktorí sa podieľali na vzniku vína. Je to okamih, kedy chutnáme prvé dúšky mladého vína a ďakujeme za úspešné ukončenie sezóny. Oldomáš nám každoročne pripomína, že výroba vína je nielen prácou, ale aj umením a tradíciou, ktorú si treba ctiť. Je to čas na to, aby sme si dali pohár vína, posedeli s priateľmi a rodinou a spolu oslávili dary prírody i výnimočný svet vinárstva.

Na záver možno konštatovať, že vinobranie je skrátka obdobím, kedy vinár neodpočíva. Je to čas náročnej práce, obetavosti, kreativity a lásky k vínu. Naša celoročná snaha smeruje k jedinému cieľu: zabezpečiť, aby konečný produkt bol jedinečný, chutný a kvalitný. Veríme, že cesta najvyššej kvality je tou jedinou cestou, po ktorej má zmysel kráčať.

blog_skovajsa_vinobranie_obdobie_oberaciek_kedy_vinar_neodpociva_14

 Našli ste v článku chybu? Dajte nám o nej vedieť cez kontaktný formulár, aby ste nám umožnili problém vyriešiť. Ďakujeme!

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz