Vinársky slovník: čo znamená výraz TERROIR?

Vinársky slovník: TERROIR

Terroir je dnes jedno z najčastejšie používaných slov v enológii a gastronómii. Na druhej strane je tento pojem často neznámy alebo nepochopený. Často dostávame otázky ako: „Je  slovo terroir len módny buzzword alebo sa za ním skrýva hlbšia podstata?”

U nás vo vinárstve Skovajsa veríme, že terroir predstavuje kľúčový faktor vo výrobe jedinečných vín. Preto sa v tomto blogu pozrieme na to:

  • Čo znamená pojem terroir,
  • Aká je história terroir-u,
  • Aké sú zložky terroir-u,
  • Čo stelesňuje línia vín Skovajsa TERROIR.

Čo znamená pojem TERROIR?

Terroir je starý francúzsky pojem, ktorý sa používa na popis určitého miesta a jeho “schopnosti produkovať unikátne potraviny a nápoje”. Terroir predstavuje kombináciu prírodných a ľudských faktorov, ktoré sa prejavujú v chuti, vôni a charaktere produktov vyrábaných na danom mieste.

V angličtine sa toto slovo prekladá ako "sense of place", teda zmysel miesta. Odkazuje na vplyv pôdy, klímy a topografie na charakter výsledného produktu. Tento koncept sa týka všetkých aspektov prostredia, ktoré vplývajú na charakter výsledného produktu.

Terroir poukazuje predovšetkým na to, že každé miesto má svoje vlastné jedinečné rysy a vlastnosti, ktoré pôsobia na produkty vyrobené v danej lokalite. Zachovanie a zvýraznenie rozličných terroir-ov je dôležité pre ochranu kultúrneho dedičstva a pre udržanie rozmanitosti pri produkcii rozličných výrobkov.

Terroir sa zďaleka netýka len vína. Tento pojem sa používa pri väčšine remeselných produktov, medzi ktoré patrí  káva, tabak, olivový olej, čokoláda, chilli papričky, chmeľ, čaj a mnohé ďalšie.

História TERROIRu je úzko spätá s vínom

Slovo terroir pochádza z francúzskeho slova terre, čo znamená "pôda". Význam slova terroir sa formoval postupne a jeho história je úzko spätá s vinohradníctvom a vinárstvom.

Vznik slova terroir sa pripisuje francúzskym vinohradníkom a vinárom, ktorí si v priebehu stáročí začali všímať rozdiely vo vínach z rôznych oblastí, vinohradov alebo dokonca z rôznych častí toho istého vinohradu. V dôsledku toho sa postupne zaviedol pojem terroir.

Francúzi však neboli prví. Koncept jedinečnosti regiónu alebo lokality bol známy už dávno predtým, ako mu Francúzi dali meno terroir. Už vo vinárskych regiónoch starovekého sveta existovala koncepcia rôznych regiónov, ktoré majú potenciál vyrábať jedinečné a rozdielne vína. Starovekí Gréci dokonca označovali amfory pečaťou regiónu, z ktorého pochádzali, a rôzne regióny si vytvorili reputáciu na základe kvality svojich vín.

Aké sú zložky TERROIRu?

Ako sme už spomínali, terroir je termín, ktorý sa používa na popis určitého miesta a jeho schopnosti produkovať unikátne produkty. Zahŕňa komplexný súbor prírodných a ľudských faktorov, ktoré sa vyskytujú v určitom mieste a ktoré významne ovplyvňujú chuť, vôňu a charakter výsledného produktu.

Jednotlivé zložky TERROIRu:

  • Pôda a pôdne podložie (typ, zloženie, pH),
  • Geomorfológia (členitosť terénu, svahy, orientácia na svetové strany),
  • Klimatické podmienky (teplota, vlhkosť, veternosť, množstvo slnečného svetla),
  • Ľudská činnosť,
  • Iné organizmy rastúce na pozemkoch s viničom a v ich okolí.

Vzájomné pôsobenie faktorov tvoriacich terroir sa vo všeobecnosti rozdeľuje od makroklímy väčšej oblasti (napríklad celá Malokarpatská vinohradnícka oblasť) až po mezoklímu menšej časti tejto oblasti (napríklad obec Pezinok) a dokonca až po individuálnu mikroklímu konkrétneho vinohradu (napríklad hon Grefty).

Prvok pôdy a pôdneho podložia sa vzťahuje na zloženie a vnútornú povahu pôdy vo vinohrade ako je úrodnosť, odvodnenie a schopnosť zadržiavať teplo.

Geomorfológia sa vzťahuje na prírodné krajinné prvky ako sú hory, údolia a vodné plochy, ktoré ovplyvňujú spôsob, akým klíma pôsobí na daný región. Zároveň zahŕňa prvky orientácie vinice na svetové strany a nadmorskú výšku.

Ostatné organizmy rastúce na pozemkoch s viničom a okolo nich predstavujú faunu, flóru a mikroflóru špecifickú pre daný región, ktorá sa nachádza vo vinohradoch, a ich vzájomné interakcie s viničom.

Ľudská činnosť. Často sa na ňu pri definíciách slova terroir zabúda, avšak um a skúsenosti vinohradníka a vinára predstavujú nesmierne dôležitý faktor. Bez poctivej ľudskej práce vo vinohradoch nie je možné produkovať vína maximálnej kvality. Preto u nás vo vinárstve Skovajsa produkujeme vína výlučne z vlastnoručne dopestovaného hrozna v našich vinohradoch v Pezinku a Limbachu.

Snaha o zvýraznenie jedinečných vlastností TERROIR predstavuje budúcnosť!

Vo viacerých svetových vinárskych oblastiach sa výrobcovia snažia vrátiť k rokmi overenému spôsobu výroby a tento smer sme si osvojili aj my. Síce dnes používame najmodernejšie technológie, ale zároveň sa snažíme vo vínach zdôrazniť osobitosť miesta, v ktorom sa urodilo hrozno - terroir. Vďaka tomuto prístupu majú vína ponechaný väčší priestor na to, aby sa prejavili vo svojej plnej kráse.

Vína s prejavom terroir predstavujú budúcnosť, pretože práve ich jedinečnosť a nenapodobiteľnosť môže Slovensko dostať na svetovú vínnu mapu. Preto sme sa rozhodli poukázať na jedinečnosť nášho malokarpatského terroir-u prostredníctvom špeciálnej edície vín - Skovajsa TERROIR.

Zároveň sa snažíme dokázať, že pokiaľ vinár vyrába vína z vlastných viníc, má 100 %-nú kontrolu nad kvalitou a môže si dovoliť vypustiť aj tak dôležitý krok ako prídavok selektovanej vínnej kvasinky. Ponecháme tak väčší priestor prírode a výnimočnému malokarpatskému terroir-u, čo vedie k vzniku jedninečných vín s nenapodobitelným charakterom, ktoré jednoznačne stoja za vyskúšanie.

Vinársky slovník: čo znamená výraz TERROIR?

Milan Skovajsa o edícii TERROIR:

Vína zo špeciálnej edície TERROIR reprezentujú jedinečnosť miesta, kde sa hrozno urodilo. Pojem Terroir je komplexné označenie pre viacero prírodných vplyvov a faktorov ovplyvňujúcich budúce víno doplnené aj o „know-how“ vinára, ktorý takéto víno tvorí. Filozofia je postavená na túžbe ponechať prírode priestor, aby mohla sama vytvoriť majstrovské dielo. Všetky vína tejto edície sú fermentované na “divokej” autochtónnej mikroflóre, ktorá pochádza priamo z vinohradu. Predpokladom pre vznik TERROIRových vín je kvalitné a zdravé hrozno, ktoré vyžaduje špeciálny prístup už vo vinohrade. Vďaka tomuto poctivému prístupu ponúkame jedinečné vína, ktoré odzrkadľujú TERROIR Malých Karpát. Ochutnajte TERROIR Skovajsa a spoznajte nuansy, ktoré robia Malé Karpaty výnimočnými.

Čo stelesňuje línia vín Skovajsa TERROIR?

Koncept edície Skovajsa TERROIR je zameraný na zachytenie jedinečných vlastností konkrétnej geografickej lokality a ich začlenenie do konečného produktu - vína. Terroir je to, čo robí víno charakteristickým a nezabudnuteľným a čo ho odlišuje od iných vín vyrobených inde. Keď pijete pohár vína, ochutnávate chute a vône hrozna, ale zároveň vnímate unikátny charakter terroiru, v ktorom bolo toto hrozno vypestované.

Ochutnajte TERROIR Skovajsa - sľubujeme vám nenapodobiteľný vínny zážitok.

Vinársky slovník: čo znamená výraz TERROIR?

Chardonnay TERROIR 2021

Farba Chardonnay TERROIR nesie zlaté odtiene pripomínajúce lúče zapadajúceho slnka. V aromatike sú tóny mandarínkovej kôry, ktorá je charakteristická pre našu líniu vín TERROIR, ale nesmieme zabudnúť ani na tóny kvitnúcich lúčnych kvetov doplnených o glycerolovú sladkosť. Chuť podčiarkuje miesto vzniku, je plná, mohutná s prejavom malokarpatskej minerality.
Vinársky slovník: čo znamená výraz TERROIR?

Veltlínske zelené TERROIR 2021

Veltlínske zelené TERROIR 2021 sa nám predstaví vo svojom zlatistom šate. Zlatá farba je dotvorená korenisto-sladkou vôňou ponúkajúcou tóny kandenzovaného ovocia so sladkým karamelovým záverom. Chuť je komplexná, štruktúrna s krémovými tónmi a zapracovanou kyselinkou.

Našli ste v článku chybu? Dajte nám o nej vedieť cez kontaktný formulár, aby ste nám umožnili problém vyriešiť. Ďakujeme!

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz