Uzavretý kolobeh výroby vo vinárstve Skovajsa: prečo je zárukou kvality?

Uzavretý kolobeh výroby vo vinárstve Skovajsa: prečo je zárukou kvality?

Často sa na prezentáciách a rôznych degustáciách hrdíme tzv. uzavretým kolobehom výroby. A zakaždým zistíme, že nie každý človek si vie presne predstaviť, čo sa pod týmto pojmom skrýva. Preto sa dnes pozrieme na to, ako uzatvorený kolobeh vo vinárstve funguje a ako nám pomáha vytvárať a udržiavať dlhodobo maximálnu možnú kvalitu. Tiež poradíme, kde ako spotrebiteľ viete nájsť pridanú hodnotu, pokiaľ si vyberáte takéto produkty.

Uzavretý kolobeh výroby by mal byť najvyšším cieľom každého poctivého vinohradníka a vinára. Dáva mu dokonalý prehľad a kontrolu nad celým procesom výroby vína, ktorý sa začína vo vinohrade a končí vo vašom pohári.

Keďže proces výroby vína je veľmi rozmanitý a zložitý, rozhodli sme sa ho pre zjednodušenie rozdeliť do 3 základných etáp:

 

  • Vinohrad a poctivá práca v ňom
  • Pivnica a cit vinára
  • Fľašovanie a príprava vína pred ním

 

blog_uzavrety_kolobeh_vyroby_zaruka_kvalitneho_vina_8

Autor fotografie: Maňo Štrauch 

 

1. Vinohrad a poctivá práca v ňom

Opäť začíname od vinohradu, pretože vinohrad bol, je a aj navždy bude tým najdôležitejším dielom pomyselnej skladačky, ktorou je víno. Ak chceme vyrábať jedinečné vína maximálnej kvality, tak musíme začať vo vinohrade a bodka! Vinohrad je pre nás základným stavebným kameňom, na čo poukazuje aj náš slogan MY NIČ TO VINIČ.

Pozrime sa však na základné skutočnosti, ktoré robia z vinohradov kľúčový a nenahraditeľný faktor pre výrobu kvalitných vín.

Ak hospodárite na vlastnej pôde, tak sa vinohrad stane vaším dielom, ktoré denne šperkujete k dokonalosti. Načúvate v napätí, ale dôsledne. Poznáte ho ako svoje deti a vždy mu poskytnete všetko, čo práve potrebuje. Robíte všetko pre to, aby ste docielili čo najvyššiu kvalitu jeho plodov.

Kvalitu môžeme vo vinici formovať správnymi zásahmi a znalosťou rozdielových informácií danej lokality. Vinica je viacročná, niekedy aj generačná záležitosť, predstavujúca jeden funkčný ekosystém. Vinohradník je súčasťou tohto ekosystému: neustále ho pozoruje, skúma a snaží sa objaviť všetky jeho zákutia a prírodné zvláštnosti, ktoré sú špecifické pre danú oblasť. Vďaka generačným skúsenostiam doplneným o informácie ako sú agrotechnické a fenologické dáta dokážeme našou prácou vo vinohradoch priamo ovplyvniť výslednú kvalitu hrozna a budúceho vína.

Za viac ako 30 rokov sa nám už nespočetnekrát potvrdila dôležitosť vlastných viníc a poctivej práce v nich, ktorú dnes už podčiarkujú aj viaceré odborné články a štúdie. Viac o našej vinohradníckej filozofii sa dočítate v článku: Milan Skovajsa o tom, prečo kvalita vzniká vo vlastnom vinohrade! O našich jednotlivých vinohradoch sa môžete dočítať viac v blogu: Naše Vinohrady

 

blog_uzavrety_kolobeh_vyroby_zaruka_kvalitneho_vina_5

blog_uzavrety_kolobeh_vyroby_zaruka_kvalitneho_vina_7

 

2. Pivnica a cit vinára

Akonáhle sa nám podarí dopestovať kvalitné hrozno, nasleduje jeho zber. Po zbere nasleduje prevoz hrozna do vinárstva a jeho spracovanie. V tejto etape preberá od vinohradníka pomyselné žezlo vinár, ktorý bude počas najbližších mesiacov až rokov venovať vínu svoju pozornosť a cit.

V uzavretom kolobehu výroby má vinár jednu obrovskú výhodu a tou je, že hrozno zo svojho vinohradu dobre pozná a nepracuje s ním prvýkrát. S týmto hroznom sa stretával po celý rok a patrične mu venoval svoju prácu a pozornosť. Už presne vie, čo od neho môže očakávať.

Ak sa táto výhoda spojí s citom a dôslednosťou, tak má vyhraté a je o krôčik pred vínom. Vie spoľahlivo predvídať, čo sa v sudoch deje, ako tomu pomôcť, prípadne ako to regulovať. Zároveň minimalizuje alebo až anuluje možný vznik defektov.

Získa tak pre víno čas, ktorý je potrebný na zvýraznenie jedinečných čŕt ročníka a odzrkadlenie TERROIRu, tj. miesta odkiaľ hrozno pochádza – konkrétneho vinohradu.

blog_uzavrety_kolobeh_vyroby_zaruka_kvalitneho_vina_2

blog_uzavrety_kolobeh_vyroby_zaruka_kvalitneho_vina_1

 

3. Fľašovanie a príprava vína pred ním

Fľašovanie alebo plnenie vína do fliaš je posledným kľúčovým krokom pri výrobe vína. Je to totiž posledný krát, kedy máme možnosť víno ovplyvniť. Ak to urobíme zle, môžeme celé dielo takpovediac pokašlať. U nás vo vinárstve Skovajsa predchádza plneniu vína nespočetné množstvo debát a rozhovorov o každom víne a zároveň aj hodiny poctivej práce - vo viniciach aj v pivnici.

Fľašovanie a správna príprava vína pred ním sú bezpochyby rozdielové kroky, ktoré chcete mať plne vo svojich rukách. Nenecháte niekoho, aby vám to celé pokazil a viete, že zodpovedný môžete byť len vy. Vďaka tomu máte plnú kontrolu nad vínom.

Preto u nás vo vinárstve plníme všetky vína na vlastnej plniacej linke. To nám dáva okrem istoty a kontroly aj obrovskú flexibilitu, keďže si vieme fľašovania naplánovať presne podľa našej potreby. Nemusíme teda čakať na voľný termín pojazdnej plničky, ktorú využíva väčšina malých rodinných vinárstiev. Počas sezóny býva vyťažená natoľko, že vinári častokrát musia čakať celé týždne na termín plnenia.

blog_uzavrety_kolobeh_vyroby_zaruka_kvalitneho_vina_6

blog_uzavrety_kolobeh_vyroby_zaruka_kvalitneho_vina_4

 

Výsledkom je jedinečný rodinný produkt s príbehom

Toto boli len niektoré z výhod, ktoré nám prináša uzatvorený kolobeh výroby. Tak ako sme spomínali v úvode, výroba vína je nesmierne komplexný proces, ktorý okrem skúseností a vedomostí vyžaduje aj cit.

U nás vo vinárstve Skovajsa sme nesmierne hrdí na to, že sa nám podarilo dosiahnuť uzatvorený kolobeh výroby od vlastných viníc až po finálne plnenie do fliaš. Zároveň je to pre nás aj obrovský záväzok, keďže vieme, že celá zodpovednosť je na našich pleciach.

Každý deň preto robíme maximum pre uchovanie vysokej kvality od vinohradu až po fľašu. Vinohradom aj vínam odovzdávame obrovský kus našej energie a pozornosti, pretože veríme, že len tak môžu vzniknúť jedinečné rodinné produkty, ktorých vôňa a chuť budú prinášať našim zákazníkom rovnakú radosť, ako nám prináša ich výroba.

Výhod, ktoré nám vo vinárstve Skovajsa prináša uzatvorený kolobeh výroby je oveľa viac. Ak vás zaujíma proces pestovania hrozna a výroby vína, navštívte nás počas otvorených viech alebo si zarezervujte súkromnú degustáciu, kde sa dozviete o vinohradoch a vinárstve všetko podstatné a zároveň ochutnáte náš rodinný vinársky rukopis.

blog_uzavrety_kolobeh_vyroby_zaruka_kvalitneho_vina_3

 

Našli ste v článku chybu? Dajte nám o nej vedieť cez kontaktný formulár, aby ste nám umožnili problém vyriešiť. Ďakujeme!

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz