Koľko kalórií má víno? - Ako si vychutnať pohár vína bez pocitu viny

Koľko kalórií má víno? - Ako si vychutnať pohár vína bez pocitu viny

Víno - vznešený elixír, ktorý dokáže obohatiť každé stretnutie a dodať čaro mnohým pokrmom.  Častokrát je predmetom diskusií nielen jeho chuť a aróma, ale aj jeho vplyv na našu váhu a postavu.

Keď si večer otvoríme fľašu tohto lahodného nápoja,kladieme si otázky ako: Koľko kalórií sa ukrýva v jednom pohári vína? Je viac kalórií v bielom alebo červenom víne? Je kalorickejšie pivo alebo víno?

V modernom svete, kde je na každom rohu fitness guru a diétny poradca, je dôležité poznať aj kalorický príspevok našich obľúbených nápojov. Preto vám v tomto blogu prezradíme, ako si môžete vychutnať pohár kvalitného vína bez pocitu viny. 

Či už ste milovníkom vína alebo len jeho občasným degustátorom, pravdepodobne vás zaujíma, ako ovplyvňuje váš denný príjem kalórií. Pridajte sa k nám v objavovaní odpovedí na otázky týkajúce sa vína a kalórií.

Koľko kalórií je v hrozne a koľko vo víne?

Pokiaľ sa bavíme o víne, mali by sme začať od hrozna, keďže práve ono je základnou surovinou pre výrobu tohto vznešeného nápoja. Je bežne známe, že 100 gramov hrozna má zhruba 77 kcal. To predstavuje približne 6 % z doporučeného denného príjmu dospelej osoby.

Pozrime sa teda na to, koľko kalórií sa nachádza v bielom a červenom víne vyrobenom z tohto hrozna. Obsah kalórií v oboch typoch vína sa líši a na určenie presného množstva kalórií je potrebné poznať dva kľúčové faktory – obsah alkoholu a množstvo zvyškového cukru vo víne.

Alkohol prítomný vo víne je jeho primárnym zdrojom kalórií. Ostatné kalórie vína pochádzajú zo zvyškového cukru z hrozna. Zaujímavosťou je, že alkohol má viac kalórií ako sacharidy. Preto vína s vysokým obsahom alkoholu majú zvyčajne viac kalórií ako sladšie vína. 

Obidva údaje by ste teoreticky mali nájsť na zadnej strane etikety vína. V prípade zvyškového cukru to však nemusí vždy platiť. Dôvodom je, že tento údaj nepatrí medzi povinné, ktoré musí podľa zákona výrobca vína uvádzať na obale či etikete. Určenie presného množstva zvyškového cukru môže byť preto komplikované. 

Vo vinárstve Skovajsa si uvedomujeme dôležitosť týchto údajov a preto na každej fľaši nášho kvalitného vína uvádzame okrem obsahu alkoholu aj obsah zvyškového cukru a kyselín v gramoch na liter. 

Ak na fľaši vášho obľúbeného vína nie je uvedený obsah zvyškového cukru, zistíte ho z tabuľky cukornatosti vín:

  • Suché vína – obsah zvyškového cukru v rozmedzí 0-4 g/l
  • Polosuché vína – obsah zvyškového cukru v rozmedzí 4,1-12 g/l
  • Polosladké vína – obsah zvyškového cukru v rozmedzí 12,1-45 g/l
  • Sladké vína – obsah zvyškového cukru nad 45,1 g/l

Kategorizácia vín podľa zvyškového cukru je na Slovensku zastrešená aj legislatívou, avšak má svoje výnimky. Všetko dôležité o kategóriách vín podľa obsahu zvyškového cukru sa dočítate v našom blogu: Čo znamená zvyškový cukor vo víne? - Kategórie vín podľa obsahu cukru.

Koľko kalórií má pohár môjho obľúbeného vína?

Keď poznáme presné špecifikácie nášho obľúbeného vína, môžeme prejsť k výpočtu obsahu kalórií. Opäť sa budeme venovať dvom hlavným faktorom kalorického obsahu vína.

  • Alkohol (etylalkohol/etanol) - pri alkohole platí, že 1 gram alkoholu obsahuje 7 kilokalórií (kcal).
  • Zvyškový cukor (jednoduché a zložené cukry) - 1 gram zvyškového cukru vína obsahuje 4 kilokalórie (kcal).

 

Biele víno – kalórie 

Aký je rozdiel v kalorickom obsahu medzi bielym a červeným vínom? Na túto otázku neexistuje univerzálna odpoveď. Pravdou je, že biele víno ho má zvyčajne nižší  než červené víno. Avšak rozhodujúcimi faktormi sú opäť obsah alkoholu a množstvo zvyškového cukru vo víne.

V prípade polosladkých a sladkých bielych vín môže byť kalorický obsah vyšší kvôli väčšiemu množstvu zvyškového cukru. Na druhej strane, vína s vyšším množstvom zvyškového cukru majú zvyčajne nižší obsah alkoholu. Preto je jedinou cestou výpočet obsahu kalórií pomocou vyššie uvedených zákonitostí. 

Pokiaľ sa vám počítať nechce, môžete si pomôcť priemernými hodnotami, ktoré sú pri 2 decilitroch bieleho vína nasledovné:

  • Suché biele víno – 130 kcal. 
  • Polosuché biele víno – 150 kcal. 
  • Polosladké biele víno – 170 kcal. 
  • Sladké biele víno – 190 kcal. 

Červené víno – kalórie 

V porovnaní s bielym vínom, červené víno má typicky vyšší obsah kalórií. Tento rozdiel je zvyčajne spôsobený vyšším obsahom alkoholu, ktorý je typický pre kvalitné červené vína. S rastúcim percentom alkoholu sa zvyšuje aj počet kalórií.

Rovnako ako pri bielych, tak aj pri červených vínach si môžete pomôcť priemernými hodnotami, ktoré sú pri 2 dl. červeného vína nasledovné: 

  • Suché červené víno – 140 kcal. 
  • Polosuché červené víno – 160 kcal. 
  • Polosladké červené víno – 180 kcal. 
  • Sladké červené víno – 210 kcal.

V červenom víne sa okrem pravdy a kalórií nachádza aj veľké množstvo látok, ktoré majú pozitívny vplyv na zdravie človeka. Viac o zdravotných benefitoch červeného vína sa dočítate v našom blogu: Prečo piť červené víno? - zdravotné benefity červeného vína.

Víno vs. pivo - kalórie

Diskusie o tom, ktorý nápoj má viac kalórií – pivo alebo víno – sú dlhodobou témou. Faktom ostáva, že pivo je z tohto hľadiska diétnejšou voľbou než víno. Priemerný pohár vína (2 dl) má okolo 150 kilokalórií, zatiaľ čo identický objem piva obsahuje približne 85 kilokalórií.

No dôležitým aspektom je aj to, ako sú tieto nápoje tradične podávané – pohár vína zvyčajne predstavuje 200 ml, pričom jedno pivo má obvykle až pol litra. Ak by ste teda stáli pred voľbou medzi konzumáciou veľkého piva alebo jedného pohára vína, z hľadiska kalórií by lepšou možnosťou bolo víno.

 

Ako si vychutnať víno bez pocitu viny

Vychutnávanie si vína bez pocitu viny je umenie, ktoré sa zameriava na rovnováhu medzi potešením a zdravým životným štýlom. Kľúčom je striedmosť a povedomie o kalorickom obsahu. 

Začnite výberom vín s nižším obsahom alkoholu, teda aj nižším obsahom kalórií. To môže mať významný vplyv na vašu celkovú kalorickú bilanciu. Doprajte si pohár kvalitného vína s jedlom tak, aby ste ho mohli skutočne oceniť a zároveň podporiť pomalšie pitie a menšiu konzumáciu.

Namiesto toho, aby ste sa zameriavali na množstvo, dbajte  na kvalitu a naučte sa vychutnávať každý dúšok. Medzi pohármi vína si vždy doprajte pohár vody,, aby ste podporili hydratáciu a udržali si kontrolu nad množstvom vypitého alkoholu.

Zavedením týchto malých, ale účinných krokov si môžete vychutnať krásu vína. Bez pocitu viny a s vedomím, že podporujete svoje zdravie a udržiavate kalórie na uzde.

Vyskúšajte kvalitné vína s nízkym obsahom alkoholu, bez pridaného cukru a s nízkym obsahom kalórií

Koľko kalórií má víno? - Ako si vychutnať pohár vína bez pocitu viny

Veltlínske zelené FRESH 2023

Veltlínske zelené FRESH 2023 má sviežu zelenožltú farbu. Aróma je ovocno-herbálna s tónmi citrusov a limetky, doplnená o tradičný minerálny nádych Malých Karpát. Chuť je šťavnato-ovocná s príjemnou harmóniou medzi zvyškovým cukrom a kyselinkou. Víno s nízkym obsahom histamínu pod <0,25 mg/l
Koľko kalórií má víno? - Ako si vychutnať pohár vína bez pocitu viny

Svätovavrinecké rosé FRESH 2023

Je ovocné a svieže. Farbou pripomína ružové vína z oblasti Provence. Vôňa je svieža, ovocná, s tónmi červeného bobuľového ovocia. Chuť je šťavnatá s príjemnou harmóniou medzi zvyškovým cukrom a kyselinami. Víno má 11,0% alk. a nízky obsah histamínu pod <0,25 mg/l.
Koľko kalórií má víno? - Ako si vychutnať pohár vína bez pocitu viny

Rizling vlašský IDENTITY 2022

Rizling vlašský ročníka 2022 má sviežu žltozelenú farbu. Vo vôni dominujú minerálno-herbálne tóny doplnené o sladký nádych krásne vyzretého hrozna. V chuti vlašák poteší svojim ľahkým minerálno-ovocným prejavom, ktorý je doplneným o hravú kyselinku. Víno s nízkym obsahom histamínu pod <0,25 mg/l.

Zaujímate sa o víno a radi by ste sa dozvedeli ešte viac? Rezervujte si u nás súkromnú degustáciu, počas ktorej vám priblížime tajomstvá výroby vína a prevedieme vás priestormi nášho vinárstva. Tešíme sa na vás!

Našli ste v článku chybu? Dajte nám o nej vedieť cez kontaktný formulár, aby sme mohli problém vyriešiť. Ďakujeme!

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz