Prečo piť červené víno? - zdravotné benefity červeného vína.

Prečo piť červené víno: Zdravotné benefity červeného vína

Čas červeného vína je tu! Poďme sa preto spoločne pozrieť na zdravotné benefity, ktoré sa zvyknú spájať s červeným vínom.

V červenom víne sa okrem pravdy nachádza aj veľké množstvo látok, ktoré majú pozitívny vplyv na zdravie človeka. 

O priaznivých účinkoch červeného vína sa hovorilo už počas stredoveku. Napríklad mnísi v kláštoroch boli presvedčení, že vďaka pravidelnej konzumácii malého množstva červeného vína budú žiť dlhšie. Tieto zistenia dnes majú oporu aj vo vedeckých výskumoch, ktoré si stručne zhrnieme.

 DSC08848-min

Ktoré pozitívne látky obsahuje červené víno?

Medzi látky prospešné pre ľudský organizmus, ktorými sa vyznačuje červené víno, patria predovšetkým:

Resveratrol – prírodný antioxidant nachádzajúci sa v širokom spektre rozličných druhov zeleniny a ovocia. Najvyšší výskyt je práve v hroznových šupkách a semenách.ravidelné popíjanie červeného vína rozhodne patrí medzi najpríjemnejšie spôsoby, ako si zabezpečiť jeho pravidelný prísun.

Kvercetín - rastlinný flavonol z flavonoidovej skupiny polyfenolov, ktorý má antioxidačné vlastnosti a chráni telo pred tzv. voľnými radikálmi. Tieto vysoko reaktívne a nestabilné molekuly v tele sú schopné poškodiť biologicky dôležité molekuly ako sú DNA, proteíny, sacharidy a lipidy v jadre a membránach buniek.

Pterostilben – látka podobná resveratrolu, ktorá sa však vo vyššej miere dostáva do mozgu.

Proantokyanidíny – nachádzajú sa v hroznových semenách, odkiaľ sa uvoľňujú pri výrobe červeného vína.

Melatonín - možno tomu neuveríte, ale červené víno obsahuje aj melatonín. Ten nám pomáha nielen so spánkom, ale v tele pôsobí aj ako veľmi silný antioxidant. Podľa niektorých vedcov to môže byť práve hormón melatonín, ktorý stojí za Francúzskym paradoxom. O ňom si ešte v tomto článku povieme.

Samozrejme, červené víno obsahuje aj ďalšie telu prospešné látky.

 blog_vino_na_svadbu_6

5 priaznivých účinkov červeného vína

1. Červené víno má protirakovinový účinok

Podľa Americkej spoločnosti pre výskum rakoviny pôsobí kvercetín proti rakovinovým bunkám a dokáže vyvolať prirodzený zánik buniek pri určitých typoch rakoviny. Vo výskumoch sa najčastejšie spomína jeho priaznivý účinok v boji proti rakovine hrubého čreva.

Štúdia zo Stony Brook University, ktorá sa vykonávala na vzorke 2291 jedincov, potvrdila priaznivý účinok miernej konzumácie vína na zníženie rizika vzniku rakoviny hrubého čreva.

2. Červené víno podporuje dlhovekosť

Podľa fínskej štúdie, ktorá trvala 29 rokov a vykonávala sa na vzorke 2468 mužov, majú ľudia pravidelne konzumujúci červené víno o 34 % nižšiu úmrtnosť ako konzumenti iného alkoholu. Za tento výsledok je s najväčšou pravdepodobnosťou zodpovedný práve resveratrol. 

Polyfenoly, medzi ktoré patrí aj spomínaný resveratrol, zabezpečujú ochranu pred rozvojom chronických ochorení. Človek dokáže prijímať polyfenoly aj z iných druhov potravy, avšak ťažko budeme hľadať príjemnejší spôsob ich príjmu, než popíjanie  červeného vína.

3. Červené víno pôsobí proti Alzheimerovej chorobe

Pitie červeného vína je všeobecne prospešné pre mozog, má tzv. neuroprotektívny efekt. Všetky látky obsiahnuté v červenom víne (resveratrol, pterostilben, proanthokyanidiny aj melatonín) sa dostávajú do mozgu. Ich pozitívne pôsobenie je zmapované a zaslúžilo by si vlastný článok.

Nás zaujal predovšetkým priaznivý účinok červeného vína proti Alzheimerovej chorobe. Tu sa opäť do hlavnej úlohy dostáva resveratrol, ktorý chráni bunky pred poškodením a zabraňuje duševnému úpadku spôsobenému starnutím. Potvrdila to aj štúdia realizovaná Kolumbijskou univerzitou na vzorke 1416 ľudí z roku 2006, ktorá bola uverejnená v periodiku Neuroepidemiology.

4. Červené víno priaznivo pôsobí na kardiovaskulárny systém

Pitie červeného vína je prospešné aj pre srdce a cievy. Viaceré výskumy vrátane štúdie z Queen Mary University v Londýne, ktorá bola publikovaná v časopise Nature v roku 2006, potvrdzujú, že pravidelná mierna konzumácia červených vín bohatých na fenolické látky s antioxidačným účinkom priaznivo vplýva na činnosť srdca a ciev, vrátane zlepšenia fyzickej výkonnosti a pevnosti svalov.

Jedným z najsilnejších antioxidantov je už niekoľkokrát spomínaný resveratrol, ktorý pomáha predchádzať rôznym ochoreniam srdca. Znižuje cholesterol a rozťahuje cievy, čím blokuje vytváranie nebezpečných krvných zrazenín. Práve tie sú hlavnou príčinou ischemickej choroby. Štúdia realizovaná Kolumbijskou univerzitou na vzorke 3176 ľudí počas obdobia 8 rokov preukázala, že pravidelná mierna konzumácia červeného vína znižuje riziko mŕtvice spôsobenej krvnou zrazeniou.

5. Červené víno znižuje riziko cukrovky typu 2

Ďalšia zo štúdií hovorí o tom, že červené víno znižuje riziko rozvoja diabetesu 2. typu. . V štúdii sa uvádza, že striedmi konzumenti červeného vína majú oproti abstinentom až o 30 % nižšie riziko rozvoja tohto ochorenia. Spomínaná štúdia sa vykonávala v Amsterdame na VU University Medical Center, zúčastnilo sa jej 369 862 dobrovoľníkov a výsledky boli uverejnené v periodiku Diabetes Care v roku 2005.

 

 DSC08884-min

Pohár červeného vína pre zdravie

Viaceré štúdie síce potvrdzujú priaznivé pôsobenie červeného vína na ľudské zdravie. Napriek tomu nesmieme zabúdať na kľúčový parameter, ktorý tvorí rozdiel medzi zdravou a nezdravou konzumáciou vína. Hovorí sa, že všetkého (aj dobrého) veľa škodí a nadmerná konzumácia vína nie je výnimkou. Môže zvýšiť krvný tlak a spôsobiť ďalšie komplikácie, preto je potrebné dodržiavať odporúčaný limit, a teda denne jeden pohár vína pre ženy a dva poháre vína pre mužov.

Stačí sa riadiť podľa starého známeho pravidla – radšej menej, ale kvalitne. Napríklad aj s našimi červenými vínami, ktoré pochádzajú výlučne z vlastného ručne zbieraného hrozna dopestovaného vo vlastných viniciach v Malých Karpatoch.

Pokiaľ však túžite konzumovať resveratrol obsiahnutý v červenom víne bez pitia alkoholu, môžete si dať napríklad čerstvé hrozno alebo hroznovú šťavu Skovajsa, prípadne aj ďalšie potraviny ako arašidy, čučoriedky a brusnice.

 

Našli ste v článku chybu? Dajte nám o nej vedieť cez kontaktný formulár, aby ste nám umožnili problém vyriešiť. Ďakujeme!

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz