Zelené práce: letné preteky s časom

Zelené práce: letné preteky s časom

Leto prináša do našich vinohradov život a s ním aj narastajúce nároky na starostlivosť a prácu. Pre vinohradníkov je leto každoročne časom intenzívnej práce vo vinohrade, ktorá je nevyhnutná na výrobu kvalitných a výnimočných vín. S každým novým dňom rastie radosť a očakávanie z výsledkov našej práce.

Pre nás sú vinohrady základným stavebným kameňom a zárukou kvality vyrábaných vín, na čo poukazuje aj claim: MY NIČ, TO VINIČ! Za viac ako 30 rokov sme nekúpili jediný strapec hrozna a všetky vína nesúce meno Skovajsa pochádzajú výlučne z vlastnoručne dopestovaného hrozna v našich vinohradoch v Pezinku a Limbachu. Viac o našej filozofii vlastných vinohradov sa dočítate v blogu: Milan Skovajsa o tom, prečo kvalita vzniká vo vlastnom vinohrade!

skovajsa vinarstvo-17-min

Príroda nám diktuje každodenný rytmus

Príroda je mocná a čas neúprosný. Aj preto sa letné obdobie v našich vinohradoch nesie v znamení každodenných pretekov s časom. Slnko, teplo, zrážky a ďalšie klimatické podmienky nám diktujú každodenný rytmus vinohradníckeho života.

Každý deň od úsvitu do západu slnka máme možnosť reagovať na to, čo nám príroda vkladá do cesty. Tešíme sa z jej priazne, pokiaľ to je možné, a naopak, tvrdou prácou kompenzujeme jej nepriazeň, ak to je potrebné. Ručná práca a čas strávený vo vinohradoch je jedinou zárukou, že dokážeme udržať krok s prírodou. Na konci získame odmenu v podobe toho najkvalitnejšieho hrozna, ktoré dá vzniknúť výnimočným vínam. Tie vytvárajú zážitky u našich zákazníkov.

Na tvrdú prácu, odhodlanie a vášeň, ktoré spolu s priateľmi-spolupracovníkmi každodenne venujeme vinohradom, sme nesmierne hrdí a veríme, že sú badateľné v každej jednej fľaši nášho vína. Preto by sme chceli v tomto článku bližšie priblížiť letný kolotoč “zelených prác” a vysvetliť, prečo je nevyhnutný pre výrobu výnimočného vína maximálnej kvality.

blog_uzavrety_kolobeh_vyroby_zaruka_kvalitneho_vina_5

Čo sú to “zelené práce” a prečo sú dôležité pre kvalitu?

Zelené práce sú najdôležitejšou pracovnou operáciou vo vinohradoch, ktorá ovplyvňuje kvalitu a zdravotný stav hrozna. Tento komplex letných vinohradníckych prác zároveň vyžaduje najväčšie množstvo času a ručnej práce. Ide totiž o vysoko selektívne úkony, pri ktorých zohľadnujeme jedinečnosť každého kra.

Cielom zelených prác je vytvoriť správne tvarovanú listovú stenu, zabezpečiť jej dostatočnú prievzdušnosť, aby sa znížilo riziko hubových chorôb a taktiež zabezpečiť správnu expozíciu strapcov voči slnku. Nesmieme zabúdať ani na reguláciu úrody, ktorá je jedným z kľúčových aspektov kvality.

 Medzi “zelené práce” patrí:

  • Čistenie kmienkov,
  • Vylamovanie letorastov, tzv. podlom,
  • Usporadúvanie letorastov do drôtenky, tzv. zastrekovanie,
  • Vylamovanie zálistkov,
  • Skracovanie vrcholov letorastov, tzv. snímanie,
  • Čiastočné odlistenie zóny strapcov,
  • Regulácia násady (počtu) strapcov.

 

Čistenie kmienkov

Je to prvá pracovná operácia po vyrašení viniča. Jej cieľom je zbaviť kmienky všetkého nežiaduceho obrastu, tj. letorastov, ktoré vyrastajú zo spiacich očiek na kmienku viniča. Keďže spiace očká nerašia naraz, ale postupne, táto operácia sa počas vegetácie vykonáva dva a niekedy aj trikrát.

Vylamovanie letorastov

Vylamovanie letorastov je po zimnom reze druhou operáciou, ktorá nám umožňuje regulovať násadu strapcov. Z jedného zimného očka môžu vyrásť až tri mladé letorasty. To je pre kvalitu hrozna nežiaduce, pretože to vedie k vysokej násade hrozna a prílišnému zahusteniu listovej steny - tým sa zvyšuje riziko rozvoja hubových chorôb.

Usporadúvanie letorastov do drôtenky

Cieľom je tvarovať listovú stenu tak, aby sme dosiahli maximálne oslnenie a tým umožnili priebeh fotosyntézy. Fotosyntéza je kľúčová pre správny rast, vývoj a vysokú kvalitu hrozna. Letorasty sa pri raste prirodzene prehýbajú pôsobením gravitačnej energie smerom k zemi, ich zastrkovaním do drôtenky dosiahneme ideálny tvar listovej steny. Dvojdrátia zároveň pôsobia ako opora pre letorasty. Vďaka tomu nebudú letorasty poškodené silnými vetrami alebo pohybujúcou sa mechanizáciou.

Vylamovanie zálistkov

Zálistky vyrastajú z očiek v pazuchách listov. Zväčšujú listovú plochu a zároveň zahusťujú listovú stenu. Zálistky sú špecifické - sú prínosom aj problémom súčasne, preto k nim musíme pristupovať individuálne.

Na jednej strane máme zálistky v zóne strapcov, tj. v spodnej tretine listovej steny. Tie zvyšujú hustotu, čím narastá riziko výskytu hubových chorôb hrozna, preto ich odstraňujeme.

Na druhej strane sú zálistky v hornej časti listovej steny, ktoré sú prínosom, pretože zväčšujú povrch listovej steny. Zálistky zároveň vyrastajú neskôr ako hlavné letorasty a ich listy sú tým pádom mladšie. To má priaznivý vplyv na ich fotosyntetickú výkonnosť, ktorá  s vekom listu postupne klesá.

Skracovanie vrcholov letorastov

Je to významná operácia, pri ktorej je kľúčové správne načasovanie. Práve načasovanie ovplyvňuje, či bude vo vinici podporený vyšší výnos alebo kvalita hrozna. Skracovanie letorastov má veľký vplyv na prúdenie asimilátov, s čím je spojených niekoľko zložitých javov. Vo všeobecnosti možno povedať, že prerušením rastu letorastov donútime rastlinu investovať viac živín do hrozna a tým docielime vyššiu kvalitu úrody.

Čiastočné odlistenie zóny strapcov

Podobne ako pri vylamovaní letorastov a zálistkov, aj pri odlisťovaní je hlavným cieľom zabezpečiť prievzdušnosť zóny strapcov a správne oslnenie hrozna. Ide o veľmi selektívnu prácu, pri ktorej berieme do úvahy konkrétnu odrodu, štýl vína, ktorý zamýšľame z hrozna vyprodukovať, priebeh ročníka a taktiež individualitu každého kra. Veľmi dôležitým faktorom je napríklad orientácia riadkov na svetové strany. Východnú stranu listovej steny odlisťujeme intenzívnejšie ako západnú stranu, kde listy slúžia ako ochrana hrozna pred úpalom, ktorý by mohlo spôsobiť slnečné žiarenie v poobedných hodinách .

skovajsa vinarstvo-19-min

Regulácia násady (počtu) strapcov

Nemenej dôležitá je regulácia počtu strapcov. Ideálne zaťaženie je veľmi dôležitým faktorom pre pestovanie výnimočne kvalitného hrozna. Preto u nás vo vinárstve Skovajsa venujeme “redukcii” veľkú pozornosť. 

Na intenzitu vykonanej redukcie vplýva hlavne štýl vína, ktorý zamýšľame z daného vinohradu vyrobiť. Napríklad pri línii SELECTION vyžadujeme maximálne vyzreté hrozno, preto vykonávame vysoké redukcie - počet strapcov redukujeme aj o 50 %.

Naopak, pri línii FRESH, kde chceme vo víne zachovať nižší obsah alkoholu a vyšší obsah kyselín, nemusíme robiť redukciu vôbec. To v kombinácii s iba miernym odlistením vytvára podmienky pre vznik hrozna, ktoré je ideálne na výrobu sviežich FRESH vín.

DSC08549-min

Ostatné letné aktivity

Zelené práce síce vyžadujú najviac nášho času a úsilia, no nesmieme zabúdať ani na ostatné dôležité úlohy, ktorým počas leta venujeme pozornosť a čas.

Neodmysliteľnou súčasťou starostlivosti o vinohrady sú traktorové práce, ktoré zahŕňajú pravidelnú kultiváciu pôdy v príkmennom páse a medziradí, starostlivosť o ozelenenie v medziradí viniča a ochranu viniča pred chorobami a škodcami. Tieto práce sú najobľúbenejšou Milanovou aktivitou, keďže ako sám hovorí: “Povoziť sa v klimatizovanom traktore, to nie je práca, ale relax.”

blog_uzavrety_kolobeh_vyroby_zaruka_kvalitneho_vina_7

Ďalšou a veľmi príjemnou aktivitou sú prezentácie našich vín na rôznych vínnych festivaloch a degustáciách v rámci celého Slovenska. Stretnutia s milovníkmi vína a vášnivé debaty o víne sú už neodmysliteľnou súčasťou našich letných piatkov a víkendov. Do našich vín vkladáme maximum úsilia, aby sme mali istotu, že sú také dobré, ako sa len dá. Práve spätná väzba od vás je pre nás najväčším prínosom a hlavne motiváciou sa posúvať vpred. Pokiaľ by ste sa chceli s nami stretnúť, ochutnať naše vína a prehodiť zopár slov o víne, v tomto blogu nájdete zoznam vínnych podujatí, na ktorých toto leto nebudeme chýbať: Objavte najlepšie letné vínne festivaly na Slovensku, ktorých súčasťou bude Víno Skovajsa!

Na záver to najdôležitejšie! Pokiaľ ste sa dostali až sem, isto už viete, koľko úsilia, odhodlania a ťažkej práce je potrebnej na výrobu výnimočných vín. Preto chceme zo srdca poďakovať všetkým našim priateľom-spolupracovníkom, ktorí nám počas celého roka pomáhajú a v momentoch, kedy už sami nevládzeme, sú tu, aby povedali: “Vydržme, ešte tento riadok dnes dokončíme!” Bez vás by to nebolo možné a patrí vám obrovské ĎAKUJEME!

Našli ste v článku chybu? Dajte nám o nej vedieť cez kontaktný formulár, aby ste nám umožnili problém vyriešiť. Ďakujeme!

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz